Σταϊκούρας: Σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή ο Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών

Σύντομα θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021. Αυτό προανήγγειλε μιλώντας σήμερα στην Εθνική Αντιπροσωπεία ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημία, αλλά και στις πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν με το νέο πτωχευτικό πλαίσιο.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε αρχικά στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, τονίζοντας πως μέσα σε 65 μέρες έχουν υποβληθεί 138.590 αιτήσεις, όταν στους 13 μήνες που έτρεξε το αντίστοιχο πρόγραμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν υποβληθεί 7.000 αιτήσεις.

«Στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ έχουν υποβληθεί 19 φορές περισσότερες αιτήσεις στο 1/6 του χρόνου», είπε και πρόσθεσε πως το πρόγραμμα παρατάθηκε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Για το διαδικαστικό του θέματος, είπε πως οι ρυθμίσεις δανείων θα διενεργηθούν μέσα στους επόμενους μήνες και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η κρατική επιδότηση.

«Το εκτιμώμενος κόστος ανέρχεται στα 108 εκατ. ευρώ για το 2020 και 280 εκατ. ευρώ για το 2021», τόνισε ο υπουργός.

Στο σημείο αυτό είπε πως πάνω από 250.000 πολίτες έχουν κάνει διμερείς ρυθμίσεις με τις τράπεζες, ωστόσο δεδομένου ότι τα «κόκκινα» δάνεια διαμορφώνονται στα 65 δισ. ευρώ σημείωσε πως «κανένας δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος».

Αναφερόμενος στον Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας, είπε πως η κυβέρνηση θα θεσπίσει άμεσα το νέο πλαίσιο οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, υπογραμμίζοντας πως με αυτό θεσπίζεται μια νέα εξωδικαστική διαδικασία για τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, με το νέο πλαίσιο τα νοικοκυριά θα ρυθμίζουν χρέη προς τράπεζες και Δημόσιο σε έως και 240 δόσεις, θα παρέχεται επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας, ενώ αν κάποιο νοικοκυριό έχει πλήρη αδυναμία να εξοφλήσει όλες τις οφειλές του, θα έχει τη δυνατότητα να απαλλαγεί από όλα τα χρέη του, μεταβιβάζοντας το σπίτι του σε έναν φορέα που θα συσταθεί. Σε αυτή την περίπτωση ο δανειολήπτης θα εξακολουθήσει να μένει στο σπίτι του, με ενοίκιο, και εφόσον ανακάμψει οικονομικά θα έχει την δυνατότητα να επαναγοράσει το σπίτι του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here