Διερευνητικές επαφές: Αυτή είναι η ημερομηνία που θα στηθεί το τραπέζι στην Τουρκία


Τριπλό σήμα προς την Άγκυρα ότι η μπάλα για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών βρίσκεται στο γήπεδο έχει εκπέμψει η Αθήνα

Μετά το σύντομο τετ-α-τετ στην Μπρατισλάβα και παρά το γνωστό σόου με τους χάρτες από τον Τούρκο ομόλογό του στο φόρουμ που φιλοξενείται στην πρωτεύουσα της Μπρατισλάβας, ο Νίκος Δένδιας από την Πρίστινα υπενθύμισε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι δεσμεύτηκε την Πέμπτη το μεσημέρι, να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών: «Η τουρκική πλευρά, ο κ. Cavusoglu, δεσμεύθηκε να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία. Όπως ξέρετε, η επόμενη συνάντηση πρόκειται να γίνει στην Τουρκία. Έτσι είναι η σειρά, η τελευταία είχε γίνει το 2016 στην Αθήνα, οπότε η Τουρκία που πρόκειται να φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση πρέπει να προτείνει και τη σχετική ημερομηνία. Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά».

Είχε προηγηθεί η διακριτή αναφορά του πρωθυπουργού στην πρωτοσέλιδη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, με την οποία προσδιόριζε το χρονικό διάστημα που απομένει έως την επανεκκίνηση των συνομιλιών: «Αναμένουμε να αρχίσουν σύντομα οι διερευνητικές επαφές. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Στο πλαίσιο της Γερμανικής διαμεσολάβησης συμφωνήσαμε ότι οι συζητήσεις θα ξαναρχίσουν από το σημείο όπου διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016. Επιτρέψτε μου να αποσαφηνίσω ότι το θέμα αυτών των συζητήσεων, όπως και των προηγούμενων γύρων, μένει απαράλλαχτο: Είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Είναι η μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία. Μιλάμε, δηλαδή, για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».

Η λέξη σύντομα του πρωθυπουργού αποδίδει την βασική εκτίμηση που υπάρχει στην κυβέρνηση ότι το καμπανάκι για τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών θα χτυπήσει μετά από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 15 Οκτωβρίου. Κάτι που επισήμανε και σε σημερινές δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Αθήνα και Λευκωσία, πάντως αναμένεται στην συνάντηση των Ευρωπαίων Ηγετών, να θέσουν και το νέο κρούσμα της τουρκικής προκλητικότητας με την απόφαση για επέκταση του ανοίγματος της παραλίας των Βαρωσίων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ