Βόρεια Κορέα: Προβληματισμός στις ΗΠΑ για τον υπερ-πύραυλο του Κιμ Γιονγκ Ουν


Πονοκέφαλο στις ΗΠΑ προκαλεί ο πύραυλος που παρουσίασε κατά την στρατιωτική παρέλαση η Βόρεια Κορέα

Τον έντονο προβληματισμό της Ουάσιγκτον προκάλεσε ο νέος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος του Κιμ Γιονγκ Ουν το οποίο παρουσιάστηκε κατά την γιγαντιαία στρατιωτική παρέλαση για την 75η επέτειο από την ίδρυση του Κόμματος των Εργατών.

Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης σχολίασε την εικόνα από την μεγαλοπρεπή παρέλαση στην Βόρεια Κορέα που έκανε τον γύρο του κόσμου χαρακτηρίζοντάς «απογοητευτική» την παρουσίαση του υπερ-όπλου, ενώ κάλεσε ην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για την επίτευξη πλήρους αποπυρηνικοποίησης.

Όπως αναφέρουν αναλυτές ο επιβλητικός πύραυλος, ο οποίος ήταν τοποθετημένος πάνω σε όχημα μεταφοράς με 11 άξονες, θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους παγκοσμίως, σε περίπτωση που είναι λειτουργικός.

Πιο συγκεκριμένα ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε, «είναι απογοητευτικό να βλέπουμε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας να συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στο απαγορευμένο πυρηνικό και βαλλιστικό πυραυλικό της πρόγραμμα αντί να εργάζεται για ένα φωτεινότερο μέλλον για τον βορειοκορεατικό λαό». «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας να συμμετάσχει σε συνεχείς και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης αποπυρηνικοποίηση».

Η Πιονγκγιάνγκ θα συνεχίσει να ενισχύει τον στρατό της

Η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να ενισχύει τον στρατό της, ανακοίνωσε ο ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ Ουν, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της γιγαντιαίας στρατιωτικής παρέλασης που οργανώθηκε σήμερα στην Πιονγκγιάνγκ.

«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον στρατό μας, για λόγους αυτοάμυνας και αποτροπής», τόνισε ο Κιμ στην ομιλία αυτή που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Η κρατική τηλεόραση άρχισε να μεταδίδει ένα μονταρισμένο βίντεο της ομιλίας και της παρέλασης, η οποία έγινε στην πρόσφατα ανακαινισμένη Πλατεία Κιλ Ιλ Σουνγκ..

Ο Κιμ έκανε την εμφάνισή του την ώρα που το ρολόι χτυπούσε μεσάνυχτα. Ντυμένος με γκρι κοστούμι και γραβάτα, χαιρέτισε το πλήθος και δέχτηκε τα λουλούδια που του έδωσαν μικρά παιδιά, περιστοιχισμένος από στρατιωτικούς. Κάποιες στιγμές εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τον στρατό επειδή εργάστηκε σκληρά για να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές στη χώρα και να αποτρέψει την πανδημία.

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει ανακοινώσει κανένα εγχώριο κρούσμα, ένας ισχυρισμός που αμφισβητείται από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Μολονότι σε άλλες εκδηλώσεις για την επέτειο των 75 ετών από την ίδρυση του Κόμματος των Εργατών οι παριστάμενοι φορούσαν μάσκες, κανείς στην παρέλαση δεν φαίνεται να φοράει μάσκα. Στην πλατεία πάντως το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί ήταν μικρότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στο παρελθόν, στις εορταστικές εκδηλώσεις προσκαλούνταν συχνά οι ξένοι διπλωμάτες στην Πιονγκγιάνγκ. Όμως η πρεσβεία της Ρωσίας ανέφερε ότι όλες οι διπλωματικές αποστολές ενημερώθηκαν φέτος «να αποφύγουν όσο μπορούν» τα ταξίδια στην πόλη, να πλησιάσουν στον χώρο της παρέλασης και να τραβήξουν φωτογραφίες ή βίντεο.

Η τελευταία φορά που προβλήθηκε ζωντανά στην τηλεόραση μια στρατιωτική παρέλαση στη Βόρεια Κορέα ήταν το 2017, όταν παρουσιάστηκαν πολλοί μεγάλοι διηπειρωτικοί πύραυλοι (ICBM), εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης, τότε, με τις ΗΠΑ. Τον Φεβρουάριο του 2018 παρουσιάστηκαν και πάλι σε παρέλαση τέτοιοι πύραυλοι, αλλά κανένα ξένο μέσο ενημέρωσης δεν επιτράπηκε να τους βιντεοσκοπήσει. Λίγο μετά ο Κιμ συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και έκτοτε δεν έχουν εμφανιστεί ξανά σε παρέλαση πύραυλοι ICBM.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ