Κορονοϊός: Η Βρετανία δοκιμάζει σε εργαζόμενους στο σύστημα υγείας αντιφυματικό εμβόλιο


Το ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιφυματικό εμβόλιο BCG (Bacillus Calmette-Guerin) θα δοκιμασθεί σε εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή του βρετανικού συστήματος υγείας για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του κατά της Covid-19, δήλωσαν ερευνητές που διευθύνουν το βρετανικό σκέλος μιας παγκόσμιας δοκιμής.

Το εμβόλιο Βάκιλλος Καλμέτ-Γκερέν (BCG), που χρησιμοποιείται για την προστασία από τη φυματίωση, προκαλεί εκτεταμένη εγγενή απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει φανεί πως προστατεύει εναντίον μόλυνσης ή σοβαρής νόσου από άλλα παθογόνα του αναπνευστικού.

«Το BCG έχει φανεί πως ενισχύει την ανοσία με γενικό τρόπο, κάτι που μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία από την Covid-19», δήλωσε ο καθηγητής Τζον Κάμπελ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Έξετερ.

«Επιδιώκουμε να διαπιστώσουμε αν το εμβόλιο BCG μπορεί αν βοηθήσει στην προστασία ανθρώπων που κινδυνεύουν από την Covid-19. Αν το κάνει, μπορούμε να σώσουμε ζωές κάνοντας ή συμπληρώνοντας αυτόν τον διαθέσιμο και μη δαπανηρό εμβολιασμό».

Η μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τμήμα μιας υφιστάμενης δοκιμής με επικεφαλής την Αυστραλία, η οποία άρχισε τον Απρίλιο και έχει επίσης σκέλη στην Ολλανδία, την Ισπανία και τη Βραζιλία. Το εμβόλιο BCG δοκιμάζεται επίσης ως προστασία κατά της Covid-19 στη Νότια Αφρική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ