Δίκη Χρυσής Αυγής – Ποινές: Απαγορεύτηκε συγκέντρωση συμπαράστασης στους καταδικασθέντες


Σε απαγόρευση συγκέντρωσης συμπαράστασης στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής προχώρησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Εκδίδεται, αργότερα σήμερα, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Αττικής, δελτίο Τύπου περί απαγόρευσης της αναγγελθείσης συγκέντρωσης συμπαράστασης στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Συντάγματος, περί επικειμένου σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια και τις διατάξεις και διαδικασίες του νομού 4703/2020 περί συναθροίσεων»

Παρών ο Λαγός – Είχε καλέσει σε συγκέντρωση

«Το τεστ κορονοϊού ήταν καθαρό. Ο δρόμος για Ελλάδα είναι ανοιχτός. Δευτέρα 12/10 στις 10 το πρωί θα κοιτώ στα μάτια την Λεπενιώτη απαριθμώντας τα δικαστικά εγκλήματα της εις βάρος 67 ΑΘΩΩΝ», έγραψε, ενώ σε άλλη ανάρτηση κάλεσε σε συγκέντρωση «εθνικιστών» έξω από το εφετείο στις 9 το πρωί.

«Το πρωί της Δευτέρας στις 9 στο εφετείο γκρεμίζουμε ΟΛΑ τα ψέματα μιας φοβισμένος ομάδας ανθρωπάκων που εκτελώντας εντολές καταπάτησαν κάθε έννοια δικαίου δεν με φοβίζετε. Ποτέ δεν θα πάρετε αυτή την χαρά».

Χρυσή Αυγή: Ποιες ποινές προβλέπονται, τι ισχύει με τα ελαφρυντικά

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην τελική απόφαση για τις ποινές, που θα κρίνει ποιοι θα οδηγηθούν και για πόσο στη φυλακή. Πριν από αυτό το στάδιο ωστόσο είναι οι ανακοινώσεις για πιθανόν ελαφρυντικά.

Oι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή (9/10) και το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών θα επιστρέψει εκ νέου τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί.

Τη Δευτέρα το δικαστήριο θα ανακοινώσει κατά πόσο συντάσσεται ή όχι με την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία την Πέμπτη πρότεινε την αναγνώριση ελαφρυντικού σε όλους τους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, που δεν κρίθηκαν ένοχοι για άλλο κακούργημα.

Ωστόσο απέρριψε την αναγνώριση ελαφρυντικού για τους «7» της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα, απέρριψε τα αιτήματα αναγνώρισης ελαφρυντικών για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

«Το δικαστήριο έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι εντάχθηκαν σε μια ένωση προσώπων που είχε σκοπό να τελέσει βαρύτατα κακουργήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Συνεπώς τι ελαφρυντικά μπορώ να προτείνω; Θα ήταν αντιφατικό» είπε χαρακτηριστικά κατά την αγόρευσή της.

Υπενθυμίζεται πως από τους 68 κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής, οι 57 κρίθηκαν ένοχοι, είτε για διεύθυνση είτε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και κάποιοι εξ αυτών για κακουργήματα και πλημμελήματα.

Οι 11 από τους 68 κατηγορούμενους κρίθηκαν αθώοι. Πρόκειται για τους:

Αγιοβλασίτης Διονύσιος, Αποστολόπουλος Γεώργιος, Γαλανάκης Χρήστος, Γαροφαλάκης Σάββας, Καλπιτζής Γιωργος, Μαυρικάκης Μανώλης, Μπενέκη Νικολέτα, Περής Γιώργος, Πετράκης Γιώργος, Σκορδέλη Θέμις, Ψιλάκης Μανώλης.

Από τους 57 ένοχους, οι 7 κρίθηκαν ένοχοι μόνο για πλημμελήματα. Μεταξύ αυτών είναι και η Θεώνη Σκαρπέλη, που έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε επιθέσεις κατά αλλοδαπών στον Άγιο Παντελεήμονα.

Τι ισχύει με τα έτη κάθειρξης

Υπενθυμίζεται ότι για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης το πλαίσιο ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές θα κυμανθούν από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.

Σε όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξης. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό, οι ποινές θα είναι από 1 έως 5 έτη κάθειρξης.

Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας προβλέπονται ισόβια ενώ για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών πολυετείς καθείρξεις.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εισαγγελέας μπορεί να ζητήσει να είναι παρόντες οι καταδικασμένοι στο δικαστήριο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αυλαία στη δίκη μπορεί να πέσει ακόμη και την ερχόμενη Τετάρτη.

Μετά τα ελαφρυντικά, οι ποινές

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών, αναμένεται η εισαγγελική πρόταση επί των ποινών.

Στη συνέχεια, οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων θα τοποθετηθούν επί της εισαγγελικής πρότασης και μετά, αφού το δικαστήριο διακόψει για διάσκεψη, θα ανακοινωθεί η απόφαση επί των ποινών για κάθε έναν από τους 57 καταδικασθέντες ξεχωριστά.

Αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές, η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων καλείται να αποφασίσει επί της αναστολής ή όχι της εκτέλεσης των ποινών, γεγονός που θα κρίνει ποιοι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Το λόγο λαμβάνει πρώτη η εισαγγελέας η οποία θα εισηγηθεί αν θα πρέπει να δοθεί και σε ποιους κατηγορουμένους αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. Το δικαστήριο αφού ακούσει την υπεράσπιση και συσκεφθεί θα ανακοινώσει αν και σε ποιους θα δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής και ποιοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Ρύθμιση για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων χρυσαυγιτών φέρνει η κυβέρνηση

Παράλληλα, την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει νέα ρύθμιση που θα αφορά στους καταδικασμένους της Χρυσής Αυγής και θα λύνει το ζήτημα που προέκυψε με την ποινή για τη στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, ο Κώστας Τσιάρας επεσήμανε πως θα έρθει ολοκληρωμένη, άρτια ρύθμιση, μέσα από πρόταση που θα καταθέσει η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι δεν άλλαξε την επίμαχη διάταξη όταν πέρασε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, τόνισε πως ακόμα και αν η κυβέρνηση άλλαζε τον Ποινικό Κώδικα άμεσα, και πάλι θα υπήρχε πρόβλημα με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, καθώς «θα ίσχυε ο ευμενέστερος νόμος» και θα υπήρχε και σύγκρουση με το άρθρο 51 του Συντάγματος, που κάνει λόγο για «αμετάκλητη δικαστική απόφαση».

«Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι κάνουμε παρέμβαση, η παρέμβαση αυτή συμπαρασύρει και πολλά άρθρα Ποινικού Κώδικα, δεν είναι τόσο απλό», είπε, ενώ σε συνομιλία του με δημοσιογράφους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει τρόπος να απολέσουν οι Χρυσαυγίτες τα πολιτικά τους δικαιώματα πριν υπάρχει αμετάκλητη δικαστική σχετική απόφαση. «Αυτό είναι ξεκάθαρο», επεσήμανε για να συμπληρώσει πως δεν αρκεί η αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

«Ποιον κοροϊδεύετε; Για τι πράγμα μιλάμε;», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε κι εκείνος με τη σειρά του την προηγούμενη κυβέρνηση για υποκρισία.

«Εσείς είστε αυτοί που δώσατε παράθυρο με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα. Εσείς που, παρότι ήσασταν εγκαλούμενοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν κάνατε τίποτα και υποκριτικά τώρα προτείνετε κάτι που ξέρετε ότι δεν μπορεί να ισχύσει. Είναι για τις εντυπώσεις η συζήτηση και όχι για την ουσία»

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ