Έκτακτη είδηση: Νέος δυνατός σεισμός 5,3 ρίχτερ στην Κρήτη

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού – Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου (EMSC), σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας (12/10), στις 07:11, σε υποθαλάσσια περιοχή της ανατολικής Κρήτης, στο Βόρειο Κρητικό Πέλαγος

Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με την εκτίμηση του EMSC, υπολογίζεται στα 5 χλμ.

Το ακριβές επίκεντρο τη δόνησης εντοπίζεται στα 48 χλμ. βόρεια της Σητείας.

5,2 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
H αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει το σεισμό στα 5,2 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 15,3 χλμ., και επίκεντρο τα 47 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της Σητείας.

Σεισμοί από τις 03:30 τα ξημερώματα
Τρεις σεισμικές δονήσεις, άνω των 4,1 Ρίχτερ, αλλά και αρκετές μικρότερες, σημειώνονται από τα ξημερώματα της Δευτέρας (12/10) στο θαλάσσιο χώρο περίπου 50 χλμ. βόρεια της Σητείας στην Κρήτη, στο Βόρειο Κρητικό Πέλαγος, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, η πρώτη «ισχυρή» δόνηση, μεγέθους 5,1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 03:30 και το επίκεντρό της εντοπίστηκε 49 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της Σητείας.

Η δεύτερη, μεγέθους 4,4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 03:44 και το επίκεντρό της εντοπίστηκε 47 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της Σητείας.

Η τρίτη, μεγέθους 4,1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 04:11 και το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε απόσταση 50 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της Σητείας, κατά το Ινστιτούτο.

Οι δύο τελευταίες δονήσεις σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο χαρακτηρίζονται «ασθενείς».

Παράλληλα, στην περιοχή έχουν σημειωθεί και έξι μετασεισμοί με μέγεθος μέχρι τα 3,5 Ρίχτερ.

Δείτε στη gallery του σεισμούς, όπως τους έχουν καταγράψει οι σεισμογράφοι του Σεισμολογικού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι τοποθετημένοι στη Ζάκρο του νομού Λασιθίου και στην Κάρπαθο.

photo

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here