Oruc Reis: Τα διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο


Oruc Reis: «Νωρίτερα αυτό το μήνα οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι μπορεί να της επιβληθούν κυρώσεις για τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο»

Τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ, με τη Repubblica να αναφέρει χαρακτηριστικά για την επιστροφή του «πλοίου της διχόνοιας».

Στο άρθρο της η εφημερίδα σημειώνει ότι το Oruc Reis «βρέθηκε τον Αύγουστο στο επίκεντρο μιας σοβαρής κρίσης ανάμεσα στις δύο χώρες που κατέληξε στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις αν μέχρι τον Δεκέμβριο δεν έχει κάνει σαφή βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης».

Από την δική του πλευρά το Politico με τίτλο «τουρκικό πλοίο επαναλαμβάνει τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους που διεκδικεί η Ελλάδα» αναφέρει ότι το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis που, «βρέθηκε στο επίκεντρο της κλιμάκωσης των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο», αναμένεται να συνεχίσει τις έρευνες μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.

«Το πλοίο θα περάσει κοντά από τα ανατολικότερα νησιά της Ελλάδας, μια κίνηση που πιθανώς θα δυναμιτίσει τις σχεδιαζόμενες διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας. Η Τουρκία είχε ανακαλέσει τον περασμένο μήνα το σκάφος, επιτρέποντας στις διαπραγματεύσεις που είχαν κολλήσει επί καιρό με την Αθήνα να ξαναρχίσουν μετά από εβδομάδες κλιμακούμενων εντάσεων για τις έρευνες της άγκυρας για υδρογονάνθρακες σε ύδατα που διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος», σημειώνει το Politico, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επανέναρξη του διαλόγου κι ότι «άλλο ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το Barbaros Hayreddin Paşa, διεξάγει σεισμικές έρευνες ανοικτά της Κύπρου μέχρι τις 9 Νοεμβρίου».

«Η Ελλάδα και η Κύπρος θέλουν να εγείρουν το θέμα στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα. Νωρίτερα αυτό το μήνα οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι μπορεί να της επιβληθούν κυρώσεις για τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ