Oruc Reis: Τρίτος γενικός συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις – Οι εντολές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ


Τρίτωσε» η Ελληνοτουρκική κρίση και αυτή τη φορά είναι οφθαλμοφανέστατο ότι πρόκειται για την πιο σοβαρή κλιμάκωση με την Τουρκία να φτάνει σε απόσταση αναπνοής από τα Ελληνικά χωρικά ύδατα.

21η Ιουλίου, 10 Αυγούστου, 12 Οκτωβρίου, οι τρεις ημερομηνίες που οι Ένοπλες Δυνάμεις τίθενται σε πλήρη συναγερμό. Ακριβώς έναν μήνα μετά τον κατάπλου του Oruc Reis στην Αττάλεια και ενώ η Αθήνα περίμενε την πρόταση της Άγκυρας για την ημερομηνία έναρξης του διερευνητικού διαλόγου, η δεύτερη απάντησε με την παράνομη navtex.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τουρκικά πολεμικά πλοία βρίσκονται νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο, στη Μεσόγειο, αναμένοντας να προσεγγίσει το σεισμογραφικό Oruc Reis ώστε να δημιουργήσουν τη γνωστή στις Ένοπλες Δυνάμεις «ασπίδα» στο ερευνητικό πλοίο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα πολεμικά πλοία της γείτονος που αναμένουν το σεισμογραφικό είναι λιγότερα σε σχέση με εκείνα που το είχαν πλαισιώσει στην προηγούμενη κρίση του Αυγούστου, ωστόσο επισημαίνεται ότι αυτό δεν αποτελεί δείγμα «χαμηλότερης» κλιμάκωσης διότι ήδη υπάρχουν μονάδες επιφανείας σε ετοιμότητα να ενισχύσουν όλες εκείνες που βρίσκονται εκτός ναυστάθμων, ενώ από μόνη της η απόφαση για απόπλου του ερευνητικού είναι μείζονα κλιμάκωση.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ήδη νωρίς το πρωί είχε σύσκεψη με τους Αρχηγούς των κλάδων ώστε να αναδιαταχθούν τα σχέδια επιφυλακής και ν’ αυξηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα σε Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία και Στρατό Ξηράς.

Ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, ετοιμότητα αντίδρασης είναι το «τρίπτυχο» που θέλει ο «πρασινοσκούφης» Αρχηγός να εφαρμοστεί και αυτή τη φορά, απέναντι στους μονίμως προκλητικούς Τούρκους οι οποίοι δεν σταματούν να κάνουν κινήσεις για ν’ αναγκάσουν- εκβιάσουν μια Ελληνική αντίδραση.

Ανώτατες πηγές έλεγαν ότι μόνο και μόνο η κινητικότητα που αναπτύσσεται από χθες το βράδυ αποτελεί από μόνη της πρόκληση και γι’ αυτό τον λόγο δόθηκαν ήδη εντολές για μετακινήσεις Ελληνικών πολεμικών πλοίων στο Καστελόριζο.

Άλλωστε ακόμη και μετά την Ελληνοτουρκική κρίση του Αυγούστου τα Ελληνικά πολεμικά πλοία ποτέ δεν έφυγαν από την περιοχή, απλώς μειώθηκαν οι μονάδες επιφανείας.

Παράλληλα οι αποφάσεις της ηγεσίας εδώ και καιρό είναι τα πολεμικά πλοία αυξημένης επιφυλακής να βρίσκονται σε προωθημένες θέσεις, εκεί που βρίσκονται οι «hot» περιοχές, όπως αυτή στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Πηγή: hellasjournal.com


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ