Δίκη Χρυσής Αυγής: Κάθειρξη 13 ετών για το «διευθυντήριο» πρότεινε η Εισαγγελέας

Δίκη Χρυσής Αυγής:  Βαριές ποινές πρότεινε πριν από λίγο η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αδαμαντία Οικονόμου για το «διευθυντήριο» της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, ενώ για τον καθ’ ομολογία δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, ισόβια κάθειρξη!

Ειδικότερα για την ηγετική ομάδα η εισαγγελέας πρότεινε ποινή κάθειρξης 13 ετών στον καθένα. Πρόκειται για τον πρώην γενικό γραμματέα της ΧΑ Νίκο Μιχαλολιάκο καθώς και για τους, Νίκο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Παράλληλα η πρόταση της Εισαγγελέως περιλαμβάνει τα εξής:

Οι Μπαρμπαρούσης, Ζαρούλια, Ηλιόπουλος, Πατέλης, Πανταζής και υπόλοιποι κατηγορούμενοι για ένταξη που δεν έλαβαν ελαφρυντικό, ζητά να καταδικασθούν σε ποινή κάθειρξης 7 ετών.

Ποινή κάθειρξης 5 ετών εισηγήθηκε η εισαγγελέας για όσους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση έλαβαν ελαφρυντικό. Ανάμεσά τους οι Μίχος, Μπούκουρας και Αλεξόπουλος.

Η μεθόδευση του Ιωάννη Λαγού

Αίσθηση αλλά και σημαντική καθυστέρηση στην πρόοδο της χθεσινής διαδικασίας προκάλεσε ωστόσο η μεθόδευση του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού να υποβάλει στο… παρά πέντε -μέσω του δικηγόρου του Κωνσταντίνου Πλεύρη- αίτημα για εξαίρεση όλων των μελών του δικαστηρίου, πλην της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου για λόγους «μεροληψίας», όπως κατήγγειλε.

«Υπάρχουν υπόνοιες επηρεασμού του δικαστηρίου από όλα τα κόμματα και τα ΜΜΕ -ακόμα και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων», είπε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος του Λαγού ψέγοντας την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη ότι επέτρεψε κατά τη διάρκεια της δίκης να μιλούν μάρτυρες για φασισμό, ναζισμό κ.λπ., αντί να τους διακόπτει.

«Πολιτικοποιήσατε μια ποινική δίκη. Οφείλατε να κάνετε μια δήλωση ότι εδώ δεν δικάζονται ιδέες. Δεν μπορεί όλα τα κομματόσκυλα να κάνουν δηλώσεις ότι νίκησε η Δημοκρατία, δεν δικάστηκε η Δημοκρατία (…) Εγώ είμαι ακροδεξιός. Θέλετε να με πείτε φασίστα; Πείτε με. Θα δικαστώ για τις ιδέες μου;».

Τελικώς το αίτημα του καταδικασμένου για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», αφού εξετάστηκε υπό νέα σύνθεση δικαστών (χωρίς αναπληρωματικούς), απορρίφθηκε μετά από διάσκεψη περίπου 3 ωρών.

«Ο Ιωάννης Λαγός υποστήριξε ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο της αθωότητας του από τα ΜΜΕ, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πολιτικούς. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έχει κρίνει ότι οι δημόσιες δηλώσεις αποτελούν παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας. Πλην όμως αυτές οι δηλώσεις έγιναν εκτός δικαστηρίου. Δεν προέκυψαν πράξεις ή παραλείψεις του δικαστηρίου που να μπορούν να δικαιολογήσουν μεροληψία», ανέφερε η πρόεδρος.

Πάντως τις θέσεις του συνηγόρου του Λαγού, Κωνσταντίνου Πλεύρη σχολίασε δηκτικά ακόμη και ο γιος του, Θάνος Πλεύρης, γράφοντας στο Twitter: «Η υποβολή αιτήματος εξαίρεσης σε δικαστές που εφάρμοσαν τον νόμο και απέδωσαν δικαιοσύνη, μετά την έκδοση της απόφασης, γίνεται προσχηματικά και εκθέτει όποιον την υποβάλλει. Η Δημοκρατία διασφάλισε δίκαιη δίκη και οι αρνητές της κρίθηκαν ένοχοι για τα εγκλήματα που διέπραξαν».

«Μου είπαν ότι θα με σκοτώσουν»

Την ίδια στιγμή και μετά την καταδικαστική απόφαση της δικαιοσύνης, πληθαίνουν οι καταγγελίες των θυμάτων της οργάνωσης.

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Βαγγέλης Παπαμιχαήλ, θύμα της Χρυσής Αυγής και μέλος νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι δέχτηκε επίθεση τρεις φορές και κατήγγειλε στοχοποίησή του από τοπικά στελέχη της οργάνωσης στη Σαλαμίνα.

«Με κυνήγησαν περίπου 15 άτομα και την γλύτωσα τυχαία. Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χρυσής Αυγής μου υποσχέθηκε ότι δε θα φύγω ζωντανός από την περιοχή μου».

Ο κ. Παπαμιχαήλ τόνισε ότι μετά την καταδικαστική απόφαση της δικαιοσύνης τα τοπικά στελέχη δρουν υπόγεια πλέον και συνεχίζουν τις άσχημες συμπεριφορές, ενώ δήλωσε ότι αρκετοί έχουν μετακομίσει σε άλλους πολιτικούς χώρους.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ