Τραπεζικά στελέχη: Η Εισαγγελία του ΑΠ άσκησε αναίρεση

Αναίρεση κατά απόφασης που έπαυσε την ποινική δίωξη τραπεζικών στελεχών, ύστερα από διάταξη του περασμένου Νοεμβρίου, η οποία τους χορηγούσε επί της ουσίας «ασυλία», άσκησε σήμερα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Πλέον το μείζονος σημασίας θέμα θα κριθεί υπό μορφή πιλοτικής δίκης στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να ξεκαθαριστεί, αν ο επίμαχος νόμος 4637 /2019 είναι συνταγματικός ή όχι.

Την αναίρεση κατά απόφασης (βουλεύματος) που εκδόθηκε για εκκρεμή ποινική υπόθεση από δικαστικό συμβούλιο Πλημμελειοδικών άσκησε σήμερα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Παπαγεωργίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4637 που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2019 προέβλεπε, ότι εφεξής η ποινική δίωξη για “απιστία” των τραπεζικών στελεχών δεν θα ασκείται αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα, αλλά κατόπιν έγκλησης που θα υποβάλουν, όταν το κρίνουν, τα πιστωτικά ιδρύματα.

Πέραν της κατάργησης του αυτεπάγγελτου της δίωξης για τα τραπεζικά στελέχη, ο συγκεκριμένος νόμος όρισε επίσης ότι το αδίκημα της απιστίας για τα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από κακούργημα στο εξής θα διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος.

Ως προς τις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης ο νόμος του περασμένου Νοεμβρίου που πλέον θα κριθεί ως προς τη συνταγματικότητα του ή μη από το Ανώτατο Δικαστήριο, έθετε επίσης προθεσμία τεσσάρων μηνών στα πιστωτικά ιδρύματα να υποβάλουν μηνύσεις κατά στελεχών τους, αν ήθελαν τη διάσωση των εκκρεμών υπόθεσεων ειδάλλως αυτές θα έκλειναν δικαστικά, όπως συνέβη και στην υπόθεση δανειοδότησης από πιστωτικό ίδρυμα σε επιχειρηματικό όμιλο για την οποία η δίωξη έπαυσε καθώς η τράπεζα δεν κινήθηκε με έγκληση.

Κατά αυτού του βουλεύματος που έπαυσε τη δίωξη τόσο κατά των τραπεζικών στελεχών όσο και κατά του ιδιώτη ασκήθηκε σήμερα η αναίρεση.

Πάντως από τα δικαστικά συμβούλια των Πλημμελειοδικών ήδη έχουν εκδοθεί αντιφατικές αποφάσεις επί του θέματος, καθώς τρία βουλεύματα έχουν παύσει τη δίωξη κρίνοντας τον νόμο συνταγματικό και άλλα τρία έχουν κρίνει το αντίθετο, δηλαδή έχουν κρίνει τον νόμο αντισυνταγματικό.

Επίσης το Εφετείο, σε σύνθεση Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έπαυσε τη δίωξη για τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της απιστίας, απόφαση η οποία αναμένεται μόλις καθαρογραφεί να απασχολήσει επίσης την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ