Τουρκία σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι εντάσεις στο Αιγαίο οφείλονται στην Ελλάδα


Oruc Reis: Για άλλη μια φορά η Τουρκία προκαλεί και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

Με την γνωστή της πλέον τακτικής διαστρέβλωσης της αλήθειας επιχειρεί η Τουρκία να απαντήσει στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καλεί την Άγκυρα να βάλει τέλος στις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ επικαλείται από τη μια τον Χάρτη της Σεβίλλης και από την άλλη κατηγορεί για μια ακόμα φορά τη χώρα μας για κλιμάκωση.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης που αντιπροσωπεύει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς Ελλάδας και Κύπρου, δεν έχει κάποια νομική σημασία. Επομένως αποτελεί μια μεγάλη αντίθεση για τις ΗΠΑ να επικρίνουν τις δραστηριότητες των σεισμικών ερευνών του Oruc Reis που διεξάγονται μέσα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αυτή η αντίφαση παρατηρείται και στις δηλώσεις ορισμένων κρατών-μελών της ΕΕ.

Οι αυξανόμενες εντάσεις στο Αιγαίο και την Μεσόγειο Θάλασσα δεν οφείλονται στην Τουρκία αλλά στην Κύπρο και την Ελλάδα. Για την ακρίβεια τα βήματα κλιμάκωσης που έκανε η Τουρκία από τις 12 Σεπτεμβρίου έχουν ήδη επισημανθεί από το υπουργείο Εξωτερικών».

Πού βρίσκεται το Oruc Reis

Η Άγκυρα συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο, με αναλυτές να θεωρούν, πιο απειλητική από ποτέ, την αποστολή του Oruc Reis για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Κι ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο συνεχίζει να περιπλανιέται στην Μεσόγειο, ανοιγοκλείνοντας το ραντάρ του, η Τουρκία με non paper 6 σημείων, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει και να μεταθέσει στην Αθήνα, τις ευθύνες για το διαφαινόμενο ναυάγιο των διερευνητικών επαφών.

Για περισσότερες από 22 ώρες έχει κλειστό τον πομπό του, το οποίο το άνοιξε για πολύ λίγη ώρα κάποια στιγμή την Τρίτη. Το ίδιο και τα δύο του συνοδευτικά πλοία υποστήριξης, τα Attaman και Cengizhan.

Το βράδυ της Τρίτης είχε γίνει γνωστό το Oruc Reis βρισκόταν 30 μίλια νότια νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο, και έπλεε με ταχύτητα 4 έως 6 κόμβων.

Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι μέχρι και χθες το βράδυ που βρέθηκε στο βορειοανατολικό άκρο της περιοχής που έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis δεν είχε ποντίσει αγόμενα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ