Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Στους 555 οι νεκροί – Επικοινωνία Πούτιν, Ερντογάν για να βρεθεί λύση


Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Μαίνονται οι εχθροπραξίες με τον τραγικό απολογισμό διαρκώς να ανεβαίνει, την ώρα που ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εξεύρεση λύσης.

Από τις 27 Σεπτεμβρίου μαίνεται η πολεμική σύρραξη ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι μάχες έχουν φτάσει στο χειρότερο επίπεδο μετά τον πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του ’90 όταν και σκοτώθηκαν 30.000 άνθρωποι.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, 23 στρατιώτες των δυνάμεών του σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών με το Αζερμπαϊτζάν. Έτσι, ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στρατιωτικών έχει φτάσει στους 555 μέσα σε διάστημα 18 ημερών.

Την ίδια στιγμή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επικοινωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει στον Ρώσο ομόλογό του πως η Άγκυρα επιθυμεί να βρεθεί οριστική λύση στο ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η επικοινωνία των δυο ηγετών γνωστοποιήθηκε μέσα από ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αλλά και από αυτή του Κρεμλίνου.

Η πλευρά Πούτιν εξέφρασε ανησυχία για τη συμμετοχή μαχητών από χώρες της Μέσης Ανατολής στις συγκρούσεις, ενώ αμφότεροι έκαναν σαφές πως είναι μεγάλη η σημασία της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε με μεσολάβηση της Μόσχας και που τέθηκε – θεωρητικά αφού συνεχίζονται οι εχθροπραξίες – σε εφαρμογή το Σάββατο.

Νωρίτερα στη διάρκεια της Τετάρτης (14/10), η Μόσχα έκανε νέα έκκληση στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν έτσι ώστε να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, με τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές να κατηγορούν η μια την άλλη για παραβίαση της εκεχειρίας. Το Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει πως η Αρμενία επιχείρησε να κάνει επίθεση σε αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου, προειδοποιώντας για σοβαρή απάντηση.

Η Τουρκία από την πλευρά της, κατηγόρησε την Αρμενία πως έχει καταλάβει έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και δεσμεύτηκε να υποστηρίζει πλήρως του Αζέρους. Η Άγκυρα, όλο αυτό το διάστημα, ζητά διαρκώς από την «Ομάδα του Μινσκ» (σ.σ. επικεφαλής οι Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ) να παροτρύνει την Αρμερνία να αποσυρθεί από την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ