Κορονοϊός: Δύο νεκροί μέσα σε λίγη ώρα στην Ελλάδα


Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Ολοένα και αυξάνονται τα θύματα από την πανδημία στη χώρα μας

Δύο άνθρωποι κατέληξαν μέσα σε λίγη ώρα, με την μακάβρια λίστα των θανάτων να μεγαλώνει ανησυχητικά.

Συγκεκριμένα, την τελευταία του πνοή άφησε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ένας ηλικιωμένος 87 ετών, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε υποκείμενα νοσήματα. Ακόμη ένας ηλικιωμένος 97 ετών με υποκείμενα νοσήματα, έχασε την μάχη στο «Θριάσιο».

Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Σημειώνεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 436 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 63 συνδέονται με γνωστές συρροές και 31 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 23495, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

Συνολικά, 3.404 (14.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9.525 (40.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια στιγμή, 86 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 22 (25.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 245 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, χθες είχαμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 469 θανάτους συνολικά στη χώρα. 179 (38.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τσακρής στο Newsbomb.gr: «Ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι έως και 20 φορές μεγαλύτερος»

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στο Newsbomb.gr, αναφέρθηκε στην πορεία του κορονοϊού, στα μέτρα που έχουν ληφθεί, στην δύσκολη περίπτωση της Αττικής, καθώς και στα «κρυφά» κρούσματα.

O κ. Αθανάσιος Τσακρής, αναφορικά με τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί στην ομολογουμένως δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, τόνισε πως με δεδομένη την υψηλή μολυσματικότητα του SARS-CoV-2 και σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ελάττωση της θερμοκρασίας, τα υφιστάμενα μέτρα είναι πολύ δύσκολο να αναχαιτίσουν την αυξητική πορεία της επιδημίας τους επόμενους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα. Ιδιαίτερη βέβαια σημασία έχει η ορθή εφαρμογή των μέτρων, όπως είναι η σωστή χρήση της μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.

«Πιστεύω ότι καθώς η επιδημία θα εξελίσσεται, η συμπεριφορά μας θα αλλάξει σημαντικά προς την σωστή κατεύθυνση, ακόμη και χωρίς την επιβολή υποχρεωτικών μέτρων. Ήδη η αναγκαιότητα της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας γίνεται δεκτή ολοένα και από μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Το κύριο πρόβλημα το χειμώνα θα παραμείνει η COVID-19 λοίμωξη και πολύ λιγότερο θα μας απασχολήσει η γρίπη ή ο συνδυασμός τους. Τα δεδομένα από το νότιο ημισφαίριο, όπου μόλις τελείωσε ο χειμώνας, δείχνουν ότι το επιδημικό κύμα της γρίπης κινήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Και αυτό έχει να κάνει με τα αυστηρά μέτρα δημόσιας υγείας που λαμβάνονται, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, η υγιεινή των χεριών αλλά και η χρήση της μάσκας σε πολλές χώρες. Τα παραπάνω μέτρα δημόσιας υγείας σε συνδυασμό με το εμβολιαστικό πρόγραμμα για τη γρίπη, που εκτιμάται ότι φέτος θα έχει μεγαλύτερη έκταση, θα κρατήσουν και στη χώρα μας τη γρίπη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Εξάλλου για να μιλήσουμε με όρους ιολογίας, ο ίδιος ο SARS-CoV-2 δεν θα αφήσει “χώρο” στη γρίπη για να επεκταθεί.», είπε ο κ. Τσακρής, σχετικά με την έξαρση της γρίπης τους επόμενους μήνες.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, σε ερώτηση σχετικά με την περίπτωση της Αττικής – και κατ’ επέκταση και άλλων αστικών κέντρων – όπου η συγκέντρωση του πληθυσμού και η κοινωνική δικτύωση είναι μεγάλη, επεσήμανε πως το γεγονός αυτό κάνει την αντιμετώπιση της επιδημίας ακόμη πιο δύσκολη και την περιχαράκωση εστιών υπερμετάδοσης πιο περίπλοκη. «Στην Αττική οι μετακινήσεις πολιτών με μέσα μαζικής μεταφοράς είναι περισσότερες και ο χρόνος παραμονής τους σε αυτά μεγαλύτερος λόγω των μεγάλων αποστάσεων. Τέλος, η ύπαρξη πολλών κλειστών ευαίσθητων δομών (γηροκομεία, φυλακές) είναι ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας.», δήλωσε στο Newsbomb.gr.

Ο κ. Αθανάσιος Τσακρής είναι καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ.

«Όλες οι επιστημονικές μελέτες και μετα-αναλύσεις που έχουν γίνει έως τώρα έχουν δείξει ότι ο συνηθέστερος τρόπος μετάδοσης του SARS-CoV-2 είναι με τα σταγονίδια που εκκρίνονται όχι μόνο με τον βήχα και το φτέρνισμα αλλά και με την ομιλία – ιδιαίτερα όταν μιλάμε δυνατά, γελάμε ή τραγουδάμε. Συνεπώς, τα πιο αποτελεσματικά μέτρα είναι τόσο η τήρηση των αποστάσεων όσο και η χρήση της μάσκας. Η καθολική εφαρμογή της μάσκας είναι κάτι που θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στον περιορισμό της επιδημίας. Πέρα από τη χρησιμότητα του μέτρου αυτού καθεαυτού, είναι κάτι που περνάει και το σωστό μήνυμα στην κοινωνία. θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι καθώς οι θερμοκρασίες θα πέφτουν, ο ιός θα μπορεί πιο εύκολα να εγκαθίσταται και να πολλαπλασιάζεται στο βλεννογόνο της μύτης, ευνοούμενος από τη χαμηλή θερμοκρασία στην ρινική περιοχή. Αυτό από μόνο του κάνει τη χρήση της μάσκας ακόμη πιο επιβεβλημένη.», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας πως «Είναι επόμενο να υπάρχει κόπωση των πολιτών από αυτή την άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση και τα προβλήματα που προκαλεί. Αλλά ο ιός δεν κουράζεται, ούτε κάνει διαλείμματα. Θα συνεχίσει τη διασπορά του, εκμεταλευόμενος και το παραμικρό δικό μας έστω και μικρό «διάλειμμα» εφαρμογής των μέτρων. Εκτός όμως από τη μάσκα και την απόσταση, η συστηματική καταγραφή των κρουσμάτων στην κοινότητα στις διάφορες πληθυσμιακές ομάδες και οι επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι στις κλειστές δομές είναι δράσεις απολύτως αναγκαίες για τον έλεγχο της πανδημίας: στη φάση αυτή, με την τόσο μεγάλη εξάπλωσή της, μπορούν να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο και από τις ιχνηλατήσεις των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που αντανακλούν ένα μικρό μόνο μέρος των πραγματικών περιστατικών.»

Αναφορικά με το κατά πόσο, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, υπάρχουν «κρυφά» κρούσματα, ο κ. Τσακρής υπογράμμισε πως «από μελέτες και μαθηματικά μοντέλα που έχουν εφαρμοστεί σε διάφορες χώρες, εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι 10 αλλά και 20 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται επισήμως με βάση τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά. Πρόσφατη μελέτη στην οποία συμμετείχε το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ έδειξε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στο ground zero της πανδημίας, στην πόλη Γουχάν της Κίνας, ήταν εικοσαπλάσιος από αυτό που έδειξαν οι επίσημες καταγραφές. Ο αριθμός των κρυφών κρουσμάτων λοιπόν εξαρτάται από το πόσο εντατικοί ή όχι είναι οι εργαστηριακοί έλεγχοι που γίνονται σε κάθε χώρα. Επίσης, η δυνατότητα εκτίμησης του πραγματικού αριθμού των περιστατικών με προηγμένα μαθηματικά μοντέλα απαιτεί πολύ καλή και συστηματική καταγραφή τους στην κοινότητα. Διαφορετικά οποιαδήποτε πρόβλεψη και κάθε υπολογισμός των “κρυφών” η “φανερών” κρουσμάτων είναι παρακινδυνευμένα.», επεσήμανε.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ