Ελληνοτουρκικά: Ραγδαίες εξελίξεις – Τελεσίγραφο Γερμανίας και Γαλλίας στον Ερντογάν


Προθεσμία μίας εβδομάδας να ξεκαθαρίσει την θέση της δίνουν Γαλλία και Γερμανία στην Τουρκία, μετά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Reuters.

Παρά τη Σύνοδο Κορυφής της 2ας Οκτωβρίου, που είχε στόχο να πείσει την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξεκινάει και πάλι τις έρευνες που είχε διακόψει τον προηγούμενο μήνα.

«Μας είναι προφανές ότι η Τουρκία επιμένει σε προκλητικές ενέργειες που είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Γερμανό και τον Πολωνό ομόλογό του.

Πρόσθεσε ότι το μπαλάκι είναι τώρα στο γήπεδο της Άγκυρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων σε περίπτωση που η Τουρκία δεν ανταποδώσει την διάλογο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση της Τουρκίας για επανέναρξη των ερευνών, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Άγκυρας, είπε ότι η ΕΕ θα περιμένει μία εβδομάδα προτού αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.
«Είναι η δεύτερη φορά που οι αναμενόμενες συνομιλίες δεν πραγματοποιούνται και δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί αυτό», είπε. «Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν υπάρχει πρόοδος σε μία εβδομάδα και τότε θα αποφασίσουμε ποια στάση οφείλει να υιοθετήσει η ΕΕ».

Ο Λε Ντριάν άσκησε κριτική και στον ρόλο της Τουρκίας στη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου η Άγκυρα υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Δεν θα υπάρξει στρατιωτική νίκη σε αυτό το ζήτημα, και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει εκεχειρία», είπε. «Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι πως μόνο η Τουρκία δεν υποστηρίζει την τήρηση της εκεχειρίας και αυτό είναι επιζήμιο».

Πηγή: Reuters


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ