Σύνοδος Κορυφής: Μπαίνει στον ευρωμαραθώνιο ο Μητσοτάκης – Αρχίζει το πρέσινγκ για τις κυρώσεις


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπαίνει στον νέο ευρω-μαραθώνιο λίγο μετά τις εννιάμιση το πρωί. Έχει φροντίσει όμως ήδη από την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, μέσα από τις παρεμβάσεις του και τις επαφές του, να δώσει το σάλπισμα της αφύπνισης προς τους αρχηγούς των 27 κρατών – μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Τα πρώτα μηνύματα στα οποία αποτυπώνεται η απήχηση των ελληνικών θέσεων δεν είναι τίποτε άλλο για την ελληνική αποστολή ένα από τα πολλά βήματα που θα χρειαστεί να γίνουν στον στίβο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μια διαπραγμάτευση που προμηνύεται ότι θα δοκιμάσει ακόμη μια φορά τις αντοχές των ευρωπαίων ηγετών, καθώς η Αθήνα επιθυμεί από τους συμμάχους να αναβαθμίσουν το ευρωπαϊκό μήνυμα προς την Άγκυρα.

Σε αυτό το στάδιο, η Ελλάδα δεν θα αρκεστεί σε μια λεκτική καταδίκη. Επιδιώκει ξεκάθαρα μια αυστηρή διατύπωση που θα καθιστά σαφές προς την Τουρκία ότι η άμμος στην κλεψύδρα της ευρωπαϊκής ανοχής έχει τελειώσει. Μια διεκδίκηση που θα αποτυπώνεται και στο ασφυκτικό πλαίσιο αξιολόγησης της τουρκικής στάσης και των ποινών που θα επισείουν οι ακραίες εκδηλώσεις της, όπως η επιστροφή του Ορούτς Ρέις.

Οι ελληνικές προσπάθειες στηρίζονται στο κεκτημένο που δεν είναι άλλο τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διεξήχθη στις αρχές του μήνα. Μια ομόφωνη συμφωνία με την ρητή δέσμευση προς τους αρχηγούς των 27 κρατών – μελών να σταθμίσουν την τουρκική συμπεριφορά και να δουν, κάτι που, όπως εξηγούσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προβλεπόταν σύμφωνα με το βασικό χρονοδιάγραμμα να συμβεί έως τη Σύνοδο του ερχόμενου Δεκεμβρίου.

Η ελληνική πλευρά θα πάρει τη θέση της στο στρογγυλό τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και των διμερών συναντήσεων που πάντοτε παράγουν αποτέλεσμα ζητώντας, την αποσαφήνιση αυτών των ενδιάμεσων βημάτων και σταδίων έως τον Δεκέμβριο. Να εξειδικευτούν αν όχι λεπτομερώς, αλλά σίγουρα να μορφοποιηθεί από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες αποκτώντας ακριβέστερα χαρακτηριστικά το ευρωπαϊκό μαστίγιο προς την Τουρκία, ώστε τον ερχόμενο Δεκέμβριο ή όποτε κριθεί αναγκαίο να είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί από τις Βρυξέλλες.

Η Αθήνα αξιολογεί όλα τα δεδομένα που διαμορφώνουν το ευρωπαϊκό περιβάλλον στο οποίο τίθεται το ζήτημα των κυρώσεων. Ταμείο όμως θα κάνει στον τερματισμό και αυτού του μαραθωνίου. Όπως υπενθύμιζε στο Νewsbomb.gr και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αυτή είναι μια αρχή που επιβεβαιώθηκε και κατά την διάρκεια της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής. Στην αφετηρία των συζητήσεων πάνω στο ευρωπαικό τραπέζι μπήκε ένα Σχέδιο Συμπερασμάτων, το οποίο ήταν αρκετά διαφορετικό από την τελική μορφή που έλαβε στην κατάληξη των συζητήσεων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ