ΕΝΦΙΑ: Στα «ύψη» οι αντικειμενικές έως και 100% σε όλη την Αθήνα

ΕΝΦΙΑ: Οι εκτιμητές που συμμετείχαν στο σχετικό έργο σε πολλές περιοχές έχουν εισηγηθεί αυξήσεις που προσεγγίζουν ή ακόμα και ξεπερνούν το 100%.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι περιοχές που γνώρισαν σημαντική εμπορική αναβάθμιση τα τελευταία χρόνια, είτε μέσω καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος είτε μέσω της άνθησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που τόνωσε και το επενδυτικό ενδιαφέρον, είχαν μείνει με τιμές ζώνης του 2007. Ως εκ τούτου, απαιτείται σημαντική αναπροσαρμογή ώστε να εξισωθούν με τις σημερινές αξίες που διαμορφώνονται στην αγορά.

Κατά μέσον όρο, στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας που επωφελήθηκαν σημαντικά από την αύξηση της ζήτησης κατά την διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, προτείνονται αυήσεις των τιμών ζώνης κατά 50-60%. Στα Βόρεια προάστια, οι προτεινόμενες αυξήσεις είναι σαφώς υπιότερες και κινούνται κατά μέσον όρο γύρω στο 20-30%, ωστόσο υπάρχουν περιοχές όπως η Πεντέλη και η Λυκόβρυση που υπάρχουν εισηγήσεις για αυξήσεις του 60,5 και 85% αντίστοιχα.

Σημαντικές αυξήσεις περιλαμβάνουν και οι εισηγήσεις των ειδικών και στα νότια προάστια, τα οποία έχουν ευνοηθεί καθώς, τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στα ακίνητα από επενδυτές του εξωτερικού λόγω του έργου στο Ελληνικό.

Και οι δυτικές συνοικίες της Αθήνας δεν πάνε πίσω καθώς και εκεί αναμένονται σημαντικές αυξήσεις. Παραδείγματος χάρη για την περιοχή του Αιγάλεω προτείνεται αύξηση 73% για την τιμή ζώνης. Οι συγκεκριμένες αυξήσεις φωτιά, σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι συνέπεια της επί χρόνια έλλειψης πολιτικής βούλησης για την επίτευξη πραγματικής εξίσωσης ανάμεσα στις εμπορικές με τις αντικειμενικές τιμές.

Εν τω μεταξύ, για τις προτεινόμενες τιμές που έχουν εισηγηθεί οι εκτιμητές δεν έχει ληφθεί υπόψη η πανδημία, καθώς υποβλήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών το πρώτο δεκαπενθήμερο του φετινού Μαρτίου, ακριβώς πριν από την επιβολή μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας. Έτσι δεν έχει ενσωματωθεί η αρνητική επίδραση της πανδημίας στην αγορά των ακινήτων.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here