Πελώνη για Σύνοδο Κορυφής: Αναμένουμε ισχυρό μήνυμα – Καράβι που στρίβει δύσκολα η ΕΕ


Συμπληρώνονται οι πρώτες ώρες στο κοντέρ της Συνόδου Κορυφής, με τους αρχηγούς των 27 κρατών – μελών να αναζητούν τη ρότα που θα χαράξει η Ευρώπη απέναντι στις φουρτούνες της τουρκικής προκλητικότητας.

Αθήνα και Λευκωσία με τη στήριξη κι άλλων χωρών εντείνουν την πίεση τους προς την ολομέλεια,υποδεικνύοντας ως ενδεδειγμένη την κίνηση του ευρωπαϊκού πηδαλίου προς την κατεύθυνση των χειροπιαστών κυρώσεων.

«Αναμένουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ισχυρή επαναβεβαίωση των συμπερασμάτων του τελευταίου ευρωπαϊκού συμβουλίου αλλά και ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία.» ανέφερε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η κα Πελώνη τόνισε ότι στην παρούσα συγκυρία τα κράτη – μελη και η Ευρώπη πρέπει να δείχνουν συνέπεια και αποφασιστικότητα στην εφαρμογή των αποφάσεων τους.

Χαρακτήρισε δε, τηντουρκική συμπεριφορά ράπισμα αν θέλετε απέναντι στους ευρωπαίους, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν και με όρους αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενη στο ζήτημα των κυρώσεων, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε ότι είναι είναι ένα εργαλείο το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείται όταν κρίνεται σκόπιμο για να στέλνει τα μηνύματα.

Διευκρίνισε πάντως με νόημα: «Οι διαδικασίες ωστόσο να επαναλάβω ξέρετε είναι συγκεκριμένες. Δεν κινούνται από τη μια ημέρα στην άλλη. Ξέρετε είναι ένα μεγάλο καράβι που στρίβει δύσκολα ή κινείται δύσκολα, ωστόσο υπάρχουν αυτές οι αποφάσεις που μένει να επαναβεβαιωθούν αλλά και ένα ισχυρό μήνυμα που να αφορά και τις νέες αυτές προκλήσεις.»

Η κα Πελώνη υπενθύμισε το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, στις αρχές του μήνα. Όπως εξήγησε υπάρχουν κράτη – μέλη τα οποία θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος, απέφυγε όμως να προκαταλάβει τα αποτελέσματα της εν εξελίξει συζήτησης.

Ταυτόχρονα ανέφερε και το μήνυμα του Προέδρου του ΕΛΚ, ο οποίος την Πέμπτη υποστήριξε ότι «πρέπει να μπουν κάποια όρια στην τουρκική προκλητικότητα». Πάντως τόνισε ότι δεν κρίνεται μόνο η αξιοπιστία της Τουρκίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ