Κορονοϊός: «Η Ελλάδα είναι σε μεγάλη πίεση» – Οι διασωληνωμένοι προκαλούν «στρες» στο ΕΣΥ


Σε συναγερμό βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς ο αριθμός ρεκόρ των χθεσινών κρουσμάτων – 508 νέα κρούσματα και οκτώ επιπλέον θανάτους –  δείχνει να προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς

«Καζάνι που βράζει» χαρακτηρίζεται η Αττική, όπου χθες εντοπίστηκαν 227 νέα κρούσματα, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς απέχει από το να ανέβει επίπεδο επικινδυνότητας από το 3 που είναι σήμερα στο 4, όπως συνέβη από χθες το πρωί στην Κοζάνη. Από την άλλη, περιοχές όπως τα Ιωάννινα (31 νέα κρούσματα χθες) φαίνεται να είναι πιο κοντά σε αυτό το ενδεχόμενο, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να επαναλαμβάνει ότι η κατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Ανησυχητική κρίνεται και η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε Θεσσαλονίκη (63), Καστοριά (20 νέα κρούσματα χθες) και Κόρινθο.

«Η Ελλάδα είναι σε σταθερή επιδημιολογική κατάσταση, όμως με μεγάλη πίεση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, χαρακτηρίζοντας τη σταθερότητα που παρατηρείται πάντα συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης όπου η πανδημία έχει μπει σε μία νέα επιταχυνόμενη φάση «εύθραυστη». Την ίδια έκφραση χρησιμοποίησε και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, για να χαρακτηρίσει την εικόνα στην Αττική, σημειώνοντας ότι η σταθεροποίηση της εξέλιξης της επιδημίας μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, τα υψηλά επίπεδα διασωληνωμένων ασθενών σε επίπεδα άνω των 80 (81 χθες), δημιουργούν ένα σταθερό στρες στο ΕΣΥ, ενώ ο μεγάλος αριθμός των θανάτων σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη διείσδυση του ιού στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως άνοια, καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη κ.ά.). «Δεν έχει προστατευθεί ο πληθυσμός αυτός όπως θα έπρεπε», τόνισε και απηύθυνε ξανά έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης για να προστατεύσουν τους ηλικιωμένους. Όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, εκτιμάται ότι ο αριθμός αναπαραγωγής του ιού Rt παραμένει κοντά στο 1, ενώ ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αυτή τη στιγμή αν και είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί, δεν φαίνεται να ξεπερνά τις 20.000 στην Ελλάδα.

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το πρόγραμμα εργαστηριακών ελέγχων σε επιβαρυμένες περιοχές ανά τη χώρα από κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Χθες, κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν επιπλέον 516 ελέγχους σε πολίτες που βρέθηκαν στην πλατεία Βικτωρίας στο κέντρο της Αθήνας. Δεκαεννέα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 28 έτη.

Τέλος, συγχαρητήρια για την σωστή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας έλαβαν η χώρα μας και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το υπ. Υγείας και η ελληνική κυβέρνηση, από τον περιφερειακό διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη Hans Kluge, ο οποίος είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια στην Κοπεγχάγη. Οι καλές επιδόσεις και η επιτυχία της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου ήταν μεταξύ των βασικών κριτηρίων για την επιλογή της Αθήνας ως έδρας για το γραφείο του ΠΟΥ για την Ποιότητα της Υγειονομικής Περίθαλψης και την Ασφάλεια των ασθενών, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του αρχές του 2021. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του γραφείου, που θα στελεχωθεί από ερευνητές και επιστήμονες πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού, θα είναι η χαρτογράφηση και η σύγκριση της τρέχουσας πολιτικής των κρατών- μελών του ΠΟΥ Ευρώπης σε θέματα ασφάλειας των ασθενών και ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και η υποστήριξη της διαχείρισης της γνώσης για την ανάπτυξη πρακτικών εργαλείων διασφάλισης της ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας.

Διαγωνισμός για μάσκες

Nέο διαγωνισμό για την προμήθεια μασκών ξεκινά η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) με απόφαση του Δ.Σ. με καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών 21/10/2020 και ώρα 12.00. Οπως αναλύεται στην απόφαση, η ΚΕΔΕ επιχορηγήθηκε από το ΥΠΕΣ με 6.665.000 ευρώ για την προμήθεια μασκών. Από αυτά, με τον πρώτο διαγωνισμό συμβασιοποιήθηκε ποσό 3.314.987,99 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Οπότε το υπόλοιπο της συνολικής επιχορήγησης, 3.350.012,01 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, ανακλήθηκε ως δέσμευση από τον πρώτο διαγωνισμό. Υπενθυμίζεται ότι πολλές από τις μάσκες που έφτασαν στα σχολεία στην αρχή της σχολικής χρονιάς ήταν τεράστιες, καθώς οι προδιαγραφές που είχαν δοθεί από την Επιτροπή του υπουργείου Υγείας για την κατασκευή τους δεν ήταν ευκρινώς διατυπωμένες. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, σταμάτησε η διανομή τους και αποφασίσθηκε να προσδιορισθούν εκ νέου οι διαστάσεις, προκειμένου να κατασκευαστούν νέες μάσκες σε κατάλληλο για χρήση από τους μαθητές μέγεθος.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ