Εφιαλτική διαπίστωση: Ο κορονοϊός ζει σε συσκευασία κατεψυγμένων τροφίμων


Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας ελέγχου νοσημάτων της Κίνας, η επαφή θετικού ανθρώπου στον κορονοϊό με συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τη διασπορά του Covid19.

Το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) προσπάθησε να διαπιστώσει από που προήλθε η συρροή κρουσμάτων της προηγούμενης εβδομάδας στην πόλη Τσινγκτάο.

Στη διάρκεια της έρευνας, εντοπίστηκε ζώντας κορονοϊός στην εξωτερική συσκευασία κατεψυγμένου μπακαλιάρου και αυτό οδήγησε για πρώτη φορά στη διαπίστωση πως ο Covid19 μπορεί να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις μέσω των κατεψυγμένων τροφίμων.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δυο λιμενεργάτες στο Τσινγκτάο, που είχαν διαγνωστεί ασυμπτωματικοί τον Σεπτέμβριο, έφεραν τον ιό σε ένα νοσοκομείο νοσημάτων θώρακος, κατά τη διάρκεια της καραντίνας στην πόλη, λόγω της ανεπαρκούς απολύμανσης και έλλειψης μέτρων προστασίας. Αυτό οδήγησε σε άλλες 12 μολύνσεις που συνδέονται με το νοσοκομείο, ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα οι αρχές.

Το κινεζικό CDC στην ανακοίνωσή του δεν έχει απτές αποδείξεις πως οι δυο αυτοί εργαζόμενοι στο Τσινγκτάο μολύνθηκαν από τον ιό που βρισκόταν στην επιφάνεια των κατεψυγμένων τροφίμων. Θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί αλλού και να μετέφεραν με τη σειρά τους τον κορονοϊό σε συσκευασίες που αυτοί άγγιξαν. Αυτό υποστήριξε ο ο Τζιν Ντονγκ-Γιαν, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως δεν έχει καταγραφεί δεδομένη περίπτωση μόλυνσης καταναλωτή επειδή ήρθε σε επαφή με κατεψυγμένα τρόφιμα, ενώ υπογραμμίζεται πως ο κίνδυνος να συμβεί αυτό είναι αρκετά μικρός. Ωστόσο, σαν συμβουλή αναφέρεται πως οι άνθρωποι που χειρίζονται, επεξεργάζονται ή πωλούν κατεψυγμένα προϊόντα θα πρέπει να αποφεύγουν την άμεση επαφή με το δέρμα τους, έτσι ώστε σε περίπτωση που έχουν μολυνθεί να μην μεταδώσουν τον κορονοϊό.

Οι εργαζόμενοι, παράλληλα, δεν θα πρέπει να αγγίζουν το στόμα ή τη μύτη χωρίς να έχουν πλύνει τα χέρια τους, αφού έχουν βγάλει προφανώς τα ρούχα εργασίας τους, αφού ενδεχομένως να έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό και να έχουν μολυνθεί, ενώ θα πρέπει να υποβάλλονται σε συχνά τεστ ανίχνευσης του νέου κορονοϊού.

Πριν από αυτή την αποκάλυψη που έκανε το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) γενετικά ίχνη του ιού είχαν βρεθεί σε δείγματα κατεψυγμένων τροφίμων και συσκευασιών, όμως, η ποσότητα του ιού ήταν μικρή και δεν είχαν απομονωθεί ζώντες ιοί. Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζιν, μόνο οι ζώντες ιοί είναι ικανοί να προσβάλουν τον άνθρωπο.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ