Νιγηρία: Νεκροί 14 στρατιωτικοί από επίθεση τζιχαντιστών

Τζιχαντιστές προσκείμενοι στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) σκότωσαν 14 νιγηριανούς στρατιωτικούς σε επίθεση εναντίον βάσης στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσαν χθες Σάββατο πηγές προσκείμενες στις ένοπλες δυνάμεις.

Δύο πηγές, που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες, είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ) επιτέθηκαν την Παρασκευή στη στρατιωτική βάση του Τζακάνα με βαριά πολυβόλα και εκτοξευτήρες οπλοβομβίδων. Ακολούθησε σφοδρή μάχη.

«Χάσαμε 14 στρατιώτες στη μάχη, ανάμεσά τους τον αξιωματικό που διοικούσε τη βάση και άλλον έναν αξιωματικό», είπε μία από τις πηγές.

Πολλοί στρατιώτες αγνοούνται, διευκρίνισε η δεύτερη πηγή, που έδωσε πανομοιότυπο απολογισμό. Κλάπηκαν τέσσερα φορτηγά φορτωμένα με πολυβόλα κατά τη διάρκεια της επίθεσης, πρόσθεσε.

Το χωριό Τζακάνα, 25 χιλιόμετρα από τη Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο, η οποία αποτελεί το επίκεντρο της εξέγερσης των τζιχαντιστών στη Νιγηρία, βρίσκεται πάνω σε μια οδό στρατηγικής σημασίας για τους μαχητές του ΙΚΔΑ, αφού συνδέει τις βάσεις τους στο στρατόπεδο Μπενισίκ με τα κρησφύγετά τους στην Μπούνι Γιάντι, στην περιφέρεια της Γιόμπε.

Το χωριό και η στρατιωτική βάση που είναι εγκατεστημένη σε αυτό έχουν γίνει στόχος επανειλημμένων επιθέσεων από την οργάνωση, που δημιουργήθηκε όταν διασπάστηκε η Μπόκο Χαράμ.

Ο στρατός της Νιγηρίας άρχισε τη Δευτέρα εκκαθαριστική επιχείρηση ευρείας κλίμακας σε μια ζώνη που συμπεριλαμβάνει το Τζακάνα.

Η εξέγερση των τζιχαντιστών στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας μαίνεται από το 2009 κι έχει επεκταθεί σε γειτονικά κράτη — στο Καμερούν, στον Νίγηρα και στο Τσαντ. Πάνω από 36.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, κυρίως στη Νιγηρία, ενώ 3 εκατομμύρια άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κατά τον ΟΗΕ.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ