Δίκη Χρυσής Αυγής: Ώρα μηδέν για τις αναστολές – Το αργότερο Τρίτη η τελική ανακοίνωση

Τη Δευτέρα (19/10) αναμένεται η πρόταση της εισαγγελέως επί των αναστολών των ποινών για τους καταδικασμένους της Χρυσής Αυγής.

Οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν να πείσουν το δικαστήριο ότι παρά την καταδίκη τους σε πολυετείς καθείρξεις για ένταξη και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης έχουν δικαίωμα να παραμείνουν ελεύθεροι.

Είτε αυτοπροσώπως είτε διά των συνηγόρων, οι πρώην βουλευτές, κατέβαλαν τα μέγιστα για να σώσουν ό,τι μπορούν.

Ύστερα από πεντέμισι χρόνια και περισσότερες από 460 συνεδριάσεις, το δικαστήριο θα πάρει την κρίσιμη απόφαση για την τύχη των καταδικασθέντων, ποιοι και πόσοι δηλαδή θα οδηγηθούν στις φυλακές για να εκτίσουν τις ποινές τους και ποιοι μπορούν να παραμείνουν ελεύθεροι.

Με παρόντες τους πρώην βουλευτές Γιώργο Γερμενή, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Ηλία Κασιδιάρη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (16/10) η εξέταση των αιτημάτων για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση των καταδικασθέντων για τη Χρυσή Αυγή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στις 11 το πρωί της Δευτέρας (19/10), η εισαγγελέας θα προτείνει επί του αιτήματος όλων των καταδικασθέντων, πλην του Γιάννη Λαγού και του Γιώργος Ρουπακιά, για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση και αμέσως μετά θα δευτερολογήσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Από τη διάρκεια των αγορεύσεών τους θα εξαρτηθεί αν οι δικαστές αποφασίσουν για το αίτημα το βράδυ της Δευτέρας ή το πρωί της επόμενης συνεδρίασης, την Τρίτη.

Όσον αφορά πάντως το Γιάννη Λαγό, εφόσον δεν του χορηγηθεί ανασταλτικό, θα διαβιβαστεί το διατακτικό της απόφασης μέσω του Εισαγγελέα Εφετών και του Αρείου Πάγου στο Ευρωκοινοβούλιο για την άρση ασυλίας του, προκειμένου να συλληφθεί, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η διαδικασία αναμένεται μακρά καθώς ο κανονισμός προβλέπει άρση ασυλίας μετά από τελεσίδικη καταδίκη. Θα είναι ωστόσο από τις λίγες περιπτώσεις στις οποίες η άρση ζητείται για καταδικασμένο μέλος του Ευρωκοινοβουλίου και ίσως η πρώτη που η καταδίκη αφορά διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ