Oruc Reis: Πέρασε «δίπλα» από το Καστελόριζο – Θρίλερ με τα 12 μίλια


Η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια προσπάθεια να εντείνει τις πιέσεις της και να πυροδοτήσει μια νέα σύγκρουση με την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα το AIS, το απόγευμα της Κυριακής (18/10) το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis έφτασε στο βορειοανατολικό άκρο της δεσμευμένης για έρευνες περιοχής, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο.

Μολονότι αρχικά η πορεία του Οruc Reis έδειχνε να βγαίνει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, στη συνέχεια άρχισε να στρίβει ξανά αριστερά, διαγράφοντας πορεία προς τα νοτιοδυτικά.

«Έσπασε» τα 12 ναυτικά μίλα;

Κατά την διαδικασία στροφής, το τουρκικό ερευνητικό πέρασε σε απόσταση 13,5 ναυτικών μιλίων από το νησί του Καστελόριζου, ενώ από το ανατολικότερο νησάκι του Συμπλέγματος της Μεγίστης, τη Στρογγύλη, παραλίγο να «σπάσει» και τα 12 μίλια. Μάλιστα, σύμφωνα με την χαρτογράφιση του συστήματος AIS, το Oruc Reis «έσπασε» τα 12 μίλια, με αποτέλεσμα να βρεθεί στα 11,4 ναυτικά μίλια από το νοτιότερο άκρο της Στρογγύλης.

Να σημειωθεί ότι πάντα υπάρχει μια μικρή απόκλιση του πραγματικού στίγματος του πλοίου από το στίγμα που καταγράφει το AIS. Όπως και να έχει, η Τουρκία πλέον παίζει στα «άκρα» το προκλητικό της χαρτί με το ερευνητικό σκάφος.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ