Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ώρα των αναστολών – Όλο και πιο κοντά οι τελικές αποφάσεις

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για το ποιοι καταδικασθέντες στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής θα εκτίσουν την ποινή τους και ποιοι θα παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Από σήμερα στις 11 το πρωί η δίκη εισέρχεται στο τελικό της στάδιο με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου επί της αναστολής εκτέλεσης ή μη των ποινών, ενώ το αργότερο μέχρι αύριο οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους.

Της εισαγγελικής πρότασης θα ακολουθήσουν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης των καταδικασθέντων. Στη συνέχεια, το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη για να ανακοινώσει την τελική απόφασή του.

Από όλους τους καταδικασθέντες με βαριές ποινές μόνο δύο δεν αιτήθηκαν την αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό (Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων). Ο καθ’ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για το αδίκημα της “ανθρωποκτονίας” και επιπλέον 14 χρόνια κάθειρξη για το αδίκημα της “συμμετοχής και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση”, και ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, ο οποίος καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη και σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών για “διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης”. Από την ασφάλεια των Βρυξελλών ο Λαγός αντί αναστολής προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς σύμφωνα με δήλωση που απέστειλε: «Το δικαστήριο ενήργησε μεροληπτικά εις βάρος μου. Με καταδίκασε βάσει εντολών, δεν αναγνωρίζω τη διαδικασία και θα προσφύγω στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για να αποδείξω τι έλαβε χώρα 5,5 χρόνια. Όφειλε η Δικαιοσύνη να αντιληφθεί όσα αντιλήφθηκαν εισαγγελείς και δικαστές, ενώ όφειλε να είναι τυφλή αποδείχθηκε ότι λειτουργούσε κατόπιν εντολών».

Αντίθετα οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Παναγιώτης Ηλιόπουλος προσήλθαν αυτοπροσώπως στο δικαστήριο για να υποστηρίξουν το αίτημά τους και να πείσουν τους δικαστές ότι δεν πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή, ενώ οι υπόλοιποι πρώην βουλευτές του ναζιστικού μορφώματος αιτήθηκαν την αναστολή δια των συνηγόρων υπεράσπισης τους. Οι περισσότεροι επικαλέστηκαν την «υπέρμετρη βλάβη» που θα υποστούν εάν τελικά οδηγηθούν στη φυλακή, ενώ δύο πρώην βουλευτές οι Γιώργος Γερμενής και Αντώνης Γρέγος ζήτησαν εναλλακτικά κατ’οίκον περιορισμό με «βραχιολάκι».

Σε όσους τελικά το δικαστήριο δεν χορηγήσει αναστολή, τότε θα συλληφθούν πάραυτα και θα οδηγηθούν στις φυλακές, οι οποίες δεν αποκλείεται να είναι οι φυλακές Δομοκού που διαθέτουν πέντε πτέρυγες και κρατούνται σκληροί ποινικοί κακοποιοί. Οι καταδικασμένοι θα προαυλίζονται μόνοι τους, θα δέχονται επισκεπτήρια κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ εξετάζεται το σενάριο να μην έχουν ούτε και μεταξύ τους επαφές λόγω των κακών σχέσεων που επικρατούν στον πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης και οποίες διαφάνηκαν από τη διαφορετική γραμμή που ακολούθησε ο καθένας κόντρα στην “Αρχή του Ενός” βασικού δόγματος στη λειτουργία του ναζιστικού μορφώματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here