Δίκη Χρυσής Αυγής: Πρόεδρος κατά εισαγγελέα – Ο διάλογος και το «άδειασμα» για τις αναστολές


Αύριο θα συνεχιστεί, εκτός απροόπτου, η δίκη της Χρυσής Αυγής. Η σημερινή διαδικασία είχε διάρκεια μόλις 20 λεπτά και το δικαστήριο διέκοψε για το πρωί της Τετάρτης, στις 11 το πρωί. Ξεχώρισε η αντιγνωμία της προέδρου με την εισαγγελέα.

Κατά τη σημερινή σύντομη διαδικασία, η πρόεδρος ζήτησε από την εισαγγελέα της έδρας, κυρία Αδαμαντία Οικονόμου, να συμπληρώσει την πρότασή της για 11 πρόσωπα, τα οποία στο παρελθόν είχαν καταδικασθεί σε ποινές κάθειρξης (μεταξύ αυτών οι καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν).

Ειδικότερα, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτου ζήτησε από την εισαγγελέα να εξετάσει αν είχε εκδοθεί στο παρελθόν βούλευμα για παραβίαση περιοριστικών όρων από τον καταδικασθέντα Γιάννη Λαγό, για τον οποίον η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου στην πρότασή της δεν ανέφερε ότι το 2015 παραβίασε τον περιοριστικό όρο του κατ’ οίκον περιορισμού υπό προϋποθέσεις και στην τοποθέτησή της είπε πως άπαντες οι καταδικασθέντες είχαν τηρήσει τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου τόνισε πως το ζήτημα αυτό συνδέεται άμεσα με τον εάν είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων ή υπότροποι και για το λόγο αυτό ζήτησε από την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρότασή της.

Η Αδαμαντία Οικονόμου ωστόσο απάντησε ότι με βάση τα ποινικά μητρώα πράγματι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι έχουν καταδικασθεί στο παρεθόν για διάφορα αδικήματα σε ποινές κάθειρξης, αλλά, δεν τους συμπεριέλαβε στην πρότασή της όπως είπε, γιατί έχουν εκτίσει τις ποινές τους έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί. Ως εκ τούτου και για τα πρόσωπα αυτά εμμένει στην άποψή της περί χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση.

Ο διάλογος

Πρόεδρος: Η κυρία εισαγγελεας είπε ότι δεν προκύπτει ότι θα διαπράξουν και αλλά εγκλήματα. Ειδικότερα ανέφερε ότι τα ποινικά μητρώα είναι λευκά πλην των ονομαστικά αναφερομένων. Μισό λεπτό κυρία εισαγγελέα να ολοκληρωσω. Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο ονομαστικά και οι παρακάτω… Πλην των πέντε προσώπων που καταδικάστηκαν για ήσσονος σημασίας πράξεις.

Παρέλειψε όμως να αναφερθεί στους κατηγορουμένους που έχουν καταδικαστεί ακόμα και σε ποινές κάθειρξης. Πχ για ανθρωποκτονία (Λουκμαν) για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ

Κατά τούτο το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση.

Δεύτερον η εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν. Στη συνέχεια έλαβε το λογο ο δικηγόρος του κ. Ματθαιόπουλου και κατέθεσε κάποια έγγραφα όπου σε αυτά αναφέρεται ότι ο Ιωάννης Λαγός έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους. Άρα πρέπει να αναζητηθεί επιμελεία της Εισαγγελίας αν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους ο Ιωάννης Λαγός.

Εισαγγελέας: Δεν είπα για ήσσονος απαξίας πράξεις.

Προεδρος: Δεν έθεσα εκεί το θέμα. Είπα ότι ακόμα και για καταδίκες κάθειρξης δεν αναφερθήκατε.

Εισαγγελεας: Αναφέρθηκα μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Πρόεδρος: Για τους άλλους ποια είναι η πρόταση;

Εισαγγελέας: Όλοι τηρούν τους όρους. Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν ανέφερα εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Προεδρος: Και η πρόταση ποια είναι;

Εισαγγελεας: Να ανασταλεί και για αυτούς. Όλοι τηρούν τους όρους.

Προεδρος: Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;

Εισαγγελεας: Μάλιστα.

Πρόεδρος : Σημειώστε το κ. Γραμματεα! Για το θέμα Λαγού τώρα. Υπάρχει σχετικό βούλευμα ότι παραβίασε τους όρους;

Δικηγόρος Λαγού: Να βοηθήσω κυρία πρόεδρε. Υπάρχει βούλευμα του 2019 που ορίζει πως δεν υπήρξε παραβίαση.

Πρόεδρος: Το δικαστήριο διακόπτει για αύριο ώστε με επιμέλεια της Εισαγγελίας να να αναζητηθεί το βούλευμα για τους περιοριστικούς όρους του κατηγορούμενου Λαγού.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ