Oruc Reis: Στα εννιά μίλια από το Καστελόριζο – Πόλεμος νεύρων από τον Ερντογάν


Μόνο ως «πόλεμος νεύρων» μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό που κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο με το Oruc Reis επιχειρώντας να παρασύρει την Ελλάδα στο να κάνει την πρώτη κίνηση προκαλώντας έτσι αλυσιδωτές αντιδράσεις

Το Oruc Reis, το οποίο έχει κλειστό τους πομπούς του, προσεγγίζει το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης, έχοντας απλωμένα καλώδια και συνοδευόμενο από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και δύο βοηθητικά, το Ataman και το Cengiz Han σπάζοντας ακόμα και τα 12 ναυτικά μίλια απόστασης από το Καστελόριζο.

Η πρόκληση της Τουρκίας έχει αναβαθμιστεί αφού με το να πλέει λίγο απ’ έξω αλλά και εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων, προχωρά σε μία επί του πεδίου αμφισβήτηση του δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές των νησιών. Υπενθυμίζεται πως βάσει του Διεθνούς Δικαίου αυτό αποτελεί μονομερές δικαίωμα των κρατών.

Το Oruc Reis «έσπασε», λίγο πριν τις 10:00 το πρωί της Τρίτης, τα 12 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και πλέον απομακρύνεται. Το τουρκικό σεισμογραφικό έφτασε μέχρι τα 9 ναυτικά μίλια και στη συνέχεια, άλλαξε πορεία, συνεχίζοντας ωστόσο να μένει σε αυτήν την περιοχή.

Δίπλα του παραμένει ο στολίσκος υποστήριξης, αποτελούμενος από τα βοηθητικά πλοία «Ataman» και «Cengiz Han», αλλά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία. Σύμφωνα με την τουρκική Navtex της 11ης Οκτωβρίου, το Oruc Reis θα κάνει σεισμικές έρευνες μέχρι τις 22 Οκτωβρίου σε μια ζώνη μέχρι 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

Το ερώτημα πλέον είναι τι θα κάνει στη συνέχεια, το πλήρωμα του Oruc Reis και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν.

Την ίδια ώρα, τουρκικό UAV κάνει βόλτες πάνω από τα τουρκικά παράλια απέναντι από το Καστελόριζο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι πολύ πιθανόν να παρακολουθεί την πορεία του Oruc Reis, ενώ δεν αποκλείεται να προσπαθεί να βγάλει φωτογραφίες για να χρησιμοποιηθούν για προπαγανδιστικούς λόγους.

Η διπλωματική απάντηση της Ελλάδας

Από την ελληνική πλευρά συνεχίζονται οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για την καταγγελία των τουρκικών προκλητικών ενεργειών.

Σε αυτό το πλαίσιο, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπόμενων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας και γι’ αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει αμέσως την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό, με επιστολές του στους ομολόγους του ευρωπαϊκών χωρών, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ζητά εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.

Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως το Πολεμικό Ναυτικό δεν επιτηρεί μόνο το Oruc Reis, αλλά και τα υπόλοιπα πλοία που το συνοδεύουν.

Γενικώς, φαίνεται ότι το τουρκικό καθεστώς θα συνεχίσει τις ακραίες προκλήσεις για τους επόμενους 3 μήνες, μέχρι δηλαδή να υπάρξει πολιτική ηγεσία στις ΗΠΑ η οποια θα πάψει να ανέχεται την επιθετική τακτική Ερντογάν.

Πέριξ του Καστελόριζου βρίσκονται πανίσχυρες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, έτοιμες να εκτελέσουν οποιαδήποτε εντολή αντίδρασης, από ασφυκτικό πρέσινγκ στον τουρκικό στολίσκο και στο Oruc Reis, μέχρι εντολή σύρραξης.

Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει δώσει εντολή στα πληρώματα των μονάδων επιφανείας να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικές, καθώς, οι Τούρκοι ενδέχεται να επιχειρήσουν κάποια προβοκατόρικη ενέργεια, με στόχο να πάρουν εκδίκηση για το πλήγμα στην τουρκική ναυαρχίδα KEMAL REIS από την φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ. Όσο για τα ελληνικά υποβρύχια, αποτελούν τον μεγαλύτερο φόβο των Τούρκων, μιας κ

αι οι ίδιοι ξέρουν πως οι «αόρατοι φονιάδες» τους έχουν στο στόχαστρο ανά πάσα στιγμή.

Γι’ αυτό άλλωστε και τα ψάχνουν συνεχώς με αεροσκάφη CN-235 και ελικόπτερα CH-70. Μάταια… τα ελληνικά 214 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ είναι κυριολεκτικά άφαντα! Παράλληλα, τόσο το νησιωτικό Σύμπλεγμα της Μεγίστης, Ρω και Στρογγύλη, όσο και τα γύρω νησιά, όπως η Ρόδος και η Κως είναι «φορτωμένα», με τον Στρατό Ξηράς να είναι σε ετοιμότητα για να παίξει και αυτός το δικό του ρόλο, αν χρειαστεί.

Άλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα η στρατιωτική ηγεσία φρόντισε να καταστήσει «αστακούς» όχι μόνο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και τις βραχονησίδες – «κλειδιά». Οι εντολές που έχουν δοθεί από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο είναι σαφείς και συγκεκριμένες προς τα στελέχη και των τριών Κλάδων, για το πώς θα αντιδράσουν αν έρθει η κρίσιμη εκείνη ώρα. Ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμενων είναι προετοιμασμένος προκειμένου να υλοποιήσει οποιαδήποτε επιλογή αντίδρασης αποφασιστεί, ενώ τονίζουμε πως η στρατιωτική ηγεσία ενημερώνει συνεχώς την πολιτική για τις εξελίξεις.

Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει αποδείξει ότι διαθέτει τα αντανακλαστικά, την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα για να αντιδράσει αν χρειαστεί, ενώ για όλες τις εξελίξεις ενημερώνεται συνεχώς το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος είναι να υπάρξει συντονισμός για την διαμόρφωση των κρίσιμων αποφάσεων που ενδεχομένως απαιτηθεί να ληφθούν τις επόμενες ώρες. Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα δώσουμε και πάλι τις απαντήσεις που χρειάζονται στο προκλητικό τουρκικό καθεστώς.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ