Μνημόνιο Συνεργασίας του υπουργείου Εσωτερικών με τον Ερυθρό Σταυρό

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.), Dr. Αντώνιο Αυγερινό.

Το μνημόνιο συνεργασίας, αποβλέπει, μεταξύ άλλων, στην εκπαίδευση του προσωπικού του Δημοσίου Τομέα στην παροχή πρώτων βοηθειών. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, η εκπαίδευση θα ξεκινήσει, άμεσα, από το υπουργείο Εσωτερικών.

Η ανάγκη εδραίωσης της συνεργασίας του υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αποσκοπεί αφενός στην υγειονομική/ιατρική κάλυψη και στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, με τη σωστή και ασφαλή παροχή πρώτων βοηθειών σε κάθε είδους διοργανώσεις, όπως εθιμοτυπικές εκδηλώσεις, συναυλίες, πολιτιστικά δρώμενα, αθλητικά γεγονότα κ.λπ. σε πανελλαδικό επίπεδο και αφετέρου στη βελτίωση των μηχανισμών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και στην ενίσχυση της προστασίας των ευάλωτων προσώπων.

«O εθελοντισμός, ο ανθρωπισμός και η παροχή βοήθειας, είναι στοιχεία ταυτότητας για το Δημόσιο Τομέα. Σήμερα με την Γ.Γ. Βιβή Χαραλαμπογιάννη και τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr Αντώνιου Αυγερινου, υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Ο στόχος μας είναι η σταδιακή εκπαίδευση των υπαλλήλων στο Δημόσιο και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην παροχή πρώτων βοηθειών. Επιπλέον, ο συντονισμός των κοινών μας δράσεων για την ενίσχυση της προστασίας των ευάλωτων ομάδων και όσων είναι σε ανάγκη, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας» ανέφερε ο κ. Τάκης Θοδωρικάκος.

Με αυτά τα δεδομένα, στο πλαίσιο του Μνημονίου συμφωνήθηκε πως ο Ε.Ε.Σ. θα συνδράμει και θα υποστηρίξει το ΥΠΕΣ σε 10 βασικά πεδία:

1.Στην υγειονομική κάλυψη και πρωτοβάθμια περίθαλψη σε κάθε είδους διοργανώσεις και εκδηλώσεις του Υπουργείου.

2. Σε όλες τις εθιμοτυπικές εκδηλώσεις που επιμελείται το Τμήμα Δημοσίων σχέσεων του ΥΠΕΣ, όπως σε παρελάσεις κ.λπ.

3. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε χώρους που θα υποδειχθούν από το Υπουργείο.

4. Σε Αθλητικά Κέντρα και κατασκηνώσεις, για παιδιά και ενήλικες, που οργανώνει το ΥΠΕΣ.

5. Στην εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες και στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), στο προσωπικό του Υπουργείου και σε ελεγχόμενους από αυτό φορείς.

6. Στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που θα υποδειχθούν από το ΥΠΕΣ.

7. Στο πρόγραμμα «Νοσηλεία στο Σπίτι», σε ευάλωτες κοινωνικές οικογένειες ή μεμονωμένους πολίτες, που χρήζουν βοήθειας και θα υποδειχθούν από το Υπουργείο.

8. Στην παροχή, σε συνεργασία και επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου, έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης, ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, σε περιπτώσεις επιδημιών – μολυσματικών ασθενειών, π.χ. COVID-19.

9. Στην παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στη διαχείριση του στρες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες Ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης και προσφύγων και μεταναστών.

10. Στην παροχή υγειονομικής υπηρεσίας και επισιτιστικής βοήθειας σε κρατικές δομές, που θα υποδειχθούν από το ΥΠΕΣ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.),Dr. Αντώνιος Αυγερινός μιλώντας στο Newsbomb.gr είπε:

«Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με το υπουργείο Εσωτερικών είναι απόρροια κοινών αντιλήψεων, αρχών και θέσεων σε θέματα ανθρωπισμού και εθελοντισμού» τόνισε ο Dr. Αντώνιος Αυγερινός.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού υπάρχει τριπλός στόχος και σκοπός.

Όπως είπε ο κ. Αυγερινός οι στόχοι είναι:

  1. Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης
  2. Η ενδυνάμωση του εθελοντισμού και
  3. Η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα περιθωριοποίησης και απομονωτισμού ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here