Ρύθμιση οφειλών: Πότε «παγώνουν» οι δόσεις – Ποιοι μπαίνουν πάλι στην ρύθμιση των 120 δόσεων


Ποιες οφειλές «παγώνουν» μέχρι τις 31 Μαΐου 2021 – Τι θα γίνει με τις πάγιες ρυθμίσεις των οφειλετών. 

Τα «κορονοχρέη» του 2020, μπορούν πλέον να διευθετηθούν, καθώς υπάρχει ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα σε όσους φορολογούμενους θεωρούνταν πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ για το διάστημα Μάρτιος – Σεπτέμβριος 2020 να προχωρήσουν σε διακανονισμό της οφειλής τους προς την Εφορία. Αφορά όχι μόνο επιχειρήσεις αλλά εργαζόμενους και ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο Εκπρόσωπος τύπου των εφοριακών κ. Γιάννης Χατζησαλάτας μίλησε στο Newsbomb.gr και μας εξηγεί

Ποιες οφειλές «παγώνουν» μέχρι τις 30 Μαΐου 2021

Απλήρωτες οφειλές Μαρτίου έως και Ιουνίου που είχαν δικαίωμα αναστολών και ήδη στο Taxis φαίνεται να έχουν πάει για τον Απρίλη του 2021. Επειδή όμως η πρώτη δόση των 12 άτοκων δόσεων ή των 24 με το χαμηλό επιτόκιο θα καταβληθεί στις 31 Μαΐου, ως εκείνη την ημέρα.

Αντίθετα ο φόρος εισοδήματος αλλά και ο ΕΝΦΙΑ, δεν μπορούν να «παγώσουν» και θα πρέπει να πληρωθούν στην ώρα τους.

Στο νέο πλαίσιο των ρυθμίσεων οφειλών που ήδη ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών εντάσσεται η αναβίωση των 120 δόσεων για όσους έχασαν την ρύθμιση κατά την διάρκεια της πανδημίας.

120 δόσεις – Ποιοι μπαίνουν πάλι στην ρύθμιση

Αναφορικά με τις 120 δόσεις και ποιοι μπαίνουν πάλι στην ρύθμιση καθώς και τον τρόπο που θα πληρωθούν οι απλήρωτες δόσεις ο κ. Χατζησαλάτας ξεκαθάρισε πως «δεν χάνονται οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων ή παλαιότερες πάγιες, που συνεχίζουν να είναι ενεργές».

«Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, η διευκόλυνση της αναβίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων θα αφορά πληττόμενους οφειλέτες όπου δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις δόσεις της ρύθμισής τους και την έχασαν το το διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020» διευκρίνισε ο κ. Χατζησαλάτας και πρόσθεσε πως «οι συγκεκριμένοι οφειλέτες θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση, η οποία θα αναβιώσει και οι απλήρωτες δόσεις θα μεταφερθούν χρονικά στο τέλος της ρύθμισης με επιπλέον δόσεις που αντίστοιχα σε αριθμός άφησαν απλήρωτες κατά το διάστημα της πανδημίας» επισήμανε. Έτσι, οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν θα προστεθούν στον αριθμό των δόσεων και θα εξοφληθούν στο τέλος της ρύθμισης.

Ο Εκπρόσωπος τύπου των εφοριακών «χώρισε» τους οφειλέτες σε 3 ομάδες και μας εξηγεί αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών ανά ομάδα.

Νέες δυνατότητες ρύθμισης οφειλών:

1η ομάδα, οφειλέτες σε αναστολή

Ένταξη φορολογικών χρεών περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου (αναστολή έως 30 Απριλίου) σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με 2,5% επιτόκιο από την 1η Μαΐου

Οι δόσεις των ρυθμίσεων που δεν καταβλήθηκαν για το παραπάνω διάστημα θα προστεθούν στο τέλος της αρχικής ρύθμισης

2η ομάδα, οφειλέτες που έχασαν ρυθμίσεις

Στους οφειλέτες που έχασαν κάποια ρύθμιση το διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020 η ρύθμιση τους αναβιώνει. Η πληρωμή γίνεται κανονικά από τον Οκτώβριο και οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν θα προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης

Στους οφειλέτες που έχασαν την ρύθμιση από την 1η Νοεμβρίου 2019 δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν ξανά στην αντίστοιχη πάγια ρύθμιση

3η ομάδα, οφειλέτες με δάνεια που έχουν εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου

Για κατάπτωση δανείου, που ήταν με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις με κλιμακούμενη απαλλαγή προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ