O Τατάρ ανδρείκελο του Ερντογάν: Αυτά είναι τα σχέδιά μας για το Κυπριακό

«Πρέπει να συζητηθούν και άλλα μοντέλα λύσης εκτός από την ομοσπονδία. Υπάρχουν δυσκολίες σε σχέση με το σημείο που είχαν φτάσει τα πράγματα στο Κραν Μοντάνα και πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει από τότε», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.

«Δεν γίνεται να συζητείται μόνο η ομοσπονδία, πρέπει να έρθουν στο τραπέζι και εναλλακτικές. Εδώ και 50 χρόνια συνομιλιών, δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να παρακαθίσουμε σε συνομιλίες με όρους και προϋποθέσεις» ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε συνέντευξή του στη Haber Kibris.

Ο κ. Τατάρ απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την εκλογική διαδικασία, τους συνυποψηφίους του, αλλά και τη σχέση του με την Τουρκία λέγοντας ότι θα γίνει ο άνθρωπος μεταξύ της λεγόμενης «κυβέρνησης» των κατεχομένων και της τουρκικής πλευράς. Επιπλέον, όπως σημείωσε, «οι διοικήσεις και των δύο πλευρών δεν έχουν γνωριστεί», εννοώντας τον εαυτό του και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Μάλιστα, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον αποκάλεσε με το μικρό του «Ερσίν» και ο ίδιος θα τον λέει «Νίκο». «Εγώ δεν έχω πρόβλημα με τον Νίκο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ξέρει άλλωστε ποια είναι η σκέψη μας στο Κυπριακό. Το θέμα είναι να το εξηγήσουμε αυτό και στη διεθνή κοινότητα», κατέληξε.

Ερσίν Τατάρ: Αυτός είναι ο αχυράνθρωπος του Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Ο Ερσίν Τατάρ είναι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, λαμβάνοντας ποσοστό 51.74% έναντι 48.26% του Μουσταφά Ακιντζί και σηματοδοτώντας μία νέα μέρα για την Κύπρο, αφού αποτελεί τον εκλεκτό του Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά από 43 χρόνια, πολλά διαπραγματευτικά «ναυάγια» και την απόρριψη του σχεδίου Ανάν σε δημοψήφισμα το 2004, στο βόρειο τμήμα του νησιού αναδεικνύεται επικεφαλής ένας πολιτικός που απορρίπτει την προοπτική της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και κάνει ανοικτά λόγο για λύση «δύο κρατών». Αυτή είναι η σημαντικότερη διάσταση της εκλογής του Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Ποιος είναι ο Ερσίν Τατάρ

Με αυτά τα δεδομένα, ο Ερσίν Τατάρ μπορεί να χαρακτηριστεί «αχυράνθρωπος» του Ταγίπ Ερντογάν αφού θέλει να προωθήσει στο έπακρο τα συμφέροντα της Άγκυρας στο νησί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άνοιγμα των Βαρωσίων που καταδικάστηκε από την διεθνή κοινότητα αλλά αποθεώθηκε από την Τουρκία.

O Ερσίν Τατάρ, γεννήθηκε το 1960 στη Λευκωσία, λίγες μόλις ημέρες μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πατέρας του, Ρουστέμ Τατάρ, ήταν γνωστός επιχειρηματίας και πολιτικός με στενές σχέσεις και συνεργασία με την εθνικιστική ηγεσία των τουρκοκυπρίων. Το όνομα του Ρουστέμ Τατάρ ενεπλάκη και σε φάκελο-υπόθεση διαφθοράς που απασχόλησε τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης της περιόδου.

Μέχρι το 1974 ο κ. Τατάρ σπούδαζε στην Αγγλική Σχολή της Λευκωσίας την οποία εγκατέλειψε μετά την de facto διχοτόμηση του νησιού. Στην συνέχεια, ο κ. Τατάρ φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ από το οποίο αποφοίτησε το 1982.

Τη δεκαετία του 1990, ο κ. Τατάρ εργάστηκε σε διάφορες τουρκικές εταιρίες, ενώ το 1996 προχώρησε στην ίδρυση του πρώτου ιδιωτικού τουρκοκυπριακού καναλιού «Kanal T».

Ο Τατάρ ξεκίνησε να ασχολείται με την πολιτική στα τέλη της δεκαετίας του 2000, όταν και βρέθηκε να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του «υπουργού Οικονομικών» στα Κατεχόμενα. Το 2018 έγινε «πρωθυπουργός» ενώ στα τέλη του η συγκεκριμένη «κυβέρνηση» διαλύθηκε.

Ο Ερσίν Τατάρ με τον Ταγίπ ΕρντογάνASSOCIATED PRESS

Τι σημαίνει η νίκη του

Ο Ερσίν Τατάρ υιοθετεί πλήρως τις θέσεις της Άγκυρας για διχοτόμηση της Άγκυρας που θα της επιτρέψει να «πατήσει πόδι» στη Μεγαλόνησο ελέγχοντας ένα προτεκτοράτο στο βόρειο άκρο της Κύπρου το οποίο και θα εξυπηρετεί τις επιταγές του Ταγίπ Ερντογάν.

Η νέα αυτή επιδίωξη από πλευράς Τουρκοκυπρίων απορρίπτει τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και κατευθύνεται είτε προς την συνομοσπονδία ή την λύση των δύο κρατών. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως και οι δύο αυτές επιλογές συμφέρουν την Τουρκία από την στιγμή που ο πληθυσμός στα Κατεχόμενα είναι πολύ μικρότερος από αυτόν της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πλέον ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα καλέσει τα ενδιαφερόμενα μέρη σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. Αν ο Τατάρ και η Άγκυρα επιμείνουν στη θέση περί απόρριψης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, θα επιδιώξουν λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας, πιθανότατα χωρίς εδαφικές αλλαγές.

Η θέση αυτή θα δημιουργήσει νέα αδιέξοδα, καθώς κανείς Ελληνοκύπριος ηγέτης δεν μπορεί να την αποδεχθεί. Ο χρόνος, για άλλη μια φορά, θα κυλήσει υπέρ της Άγκυρας, καθώς τα τετελεσμένα και οι επιδιώξεις της στο νησί θα εδραιώνονται.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here