Το IoT μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων


Μία από τις τεχνολογικές «έννοιες» που ακούγονται αρκετά τα τελευταία χρόνια είναι το αποκαλούμενο Internet of Things (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) γνωστό και ως IoT. Ουσιαστικά, πρόκειται για το αποτέλεσμα της διασύνδεσης κάθε είδους συσκευής και μηχανήματος αλλά και αισθητήρων.

Διασύνδεση, η οποία προσφέρει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις που θα την αξιοποιήσουν, ένα από τα οποία είναι και η μείωση του λειτουργικού κόστους, ειδικά για μία μικρομεσαία επιχείρηση.

Για τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία είναι τα αποκαλούμενα πάγια υψηλής αξίας. Ανάλογα την επιχείρηση, στα πάγια περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται από αποθήκες, θερμοκήπια, εμπορευματοκιβώτια, μέχρι κάθε είδους μηχανήματα, γεννήτριες, trailers, γερανοί και γενικότερα κάθε είδους εξοπλισμός Όλα αυτά απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και συντήρηση προκειμένου να λειτουργούν στο βέλτιστο βαθμό. Μία βλάβη σε έναν γερανό ή ένα ψυγείο λόγω κακής συντήρησης μπορεί να προκαλέσει σημαντικές οικονομικές απώλειες ή ακόμη και διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης.

Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι πως πολλές φορές αυτά τα πάγια περιουσιακά στοιχεία δεν είναι μέσα στο χώρο της επιχείρησης αλλά σε απομακρυσμένα σημεία -με αποτέλεσμα η παρακολούθησή τους να μην είναι πρακτικά εφικτή. Έτσι, μπορεί να σημειωθούν βλάβες, ζημιές ή μη εξουσιοδοτημένη χρήση.

Το IoT είναι αυτό που μπορεί να δώσει τη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Ενδεχομένως, αρκετοί επιχειρηματίες να θεωρούν ότι αυτό είναι ένα σενάριο από το μέλλον για τα ελληνικά δεδομένα. Όμως, αυτό δεν είναι αλήθεια καθώς η νέα υπηρεσία COSMOTE Asset Tracker είναι εδώ, και παρέχεται από την COSMOTE σε συνεργασία με τον διεθνή πάροχο Fleet Complete, που ειδικεύεται σε υπηρεσίες διαχείρισης εταιρικών assets.

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες και την πανελλαδική κάλυψη του δικτύου COSMOTE NarrowBand Internet of Things (NB-IoT), η υπηρεσία COSMOTE Asset Tracker δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες:

  • Να ελέγχουν και να παρακολουθούν τη θέση των περιουσιακών τους στοιχείων
  • Να ενημερώνονται για τις περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως: θερμοκρασία, υγρασία, βαρομετρική πίεση και έκθεση στο ηλιακό φως
  • Να προστατεύουν αποτελεσματικότερα τα assets της επιχείρησής τους από τυχόν φθορές ή μη εξουσιοδοτημένη χρήση.

Οι επιχειρηματίες λαμβάνουν όλες τις παραπάνω πληροφορίες οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, όπου και αν βρίσκονται, ώστε να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα, μειώνοντας έτσι το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια βλάβη ή ζημιά στον εξοπλισμό τους, που θα αύξανε σημαντικά τις λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησής τους.

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα της υπηρεσίας είναι ότι, χάρη στο δίκτυο COSMOTE NB-IoT, έχει πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, δίνοντας μεγάλη αυτονομία μπαταρίας στους αισθητήρες που τοποθετούνται στα πάγια στοιχεία (τουλάχιστον δύο έτη ζωής, χωρίς φόρτιση). Με τον τρόπο αυτό, οι επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη, αλλά και να περιορίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, συμβάλλοντας στην παγκόσμια πρωτοβουλία για την προστασία του περιβάλλοντος.

Για τη λειτουργία της υπηρεσίας, απαιτείται η τοποθέτηση συσκευών GPS με ενσωματωμένους αισθητήρες. Οι συσκευές είναι μικρές σε μέγεθος και έχουν εύκολη εγκατάσταση. Η διαχείριση των εταιρικών περιουσιακών στοιχείων γίνεται απομακρυσμένα, μέσω εφαρμογής για φορητές συσκευές (smartphone / tablet) ή ειδικού portal για υπολογιστές.

Περισσότερες πληροφορίες για την υπηρεσία, εδώ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ