Ακάρ: Θέλουμε ειρήνη αλλά είμαστε έτοιμοι και για πόλεμο


Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα… δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ο Τούρκος υπ. Άμυνας τόνισε επίσης ότι θέλουν την ειρήνη, αλλά παράλληλα είναι έτοιμοι και για πόλεμο.

«Εμείς λέμε ας μιλήσουμε για να λύσουμε τα προβλήματά μας με ειλικρινή διάλογο, με συναντήσεις, με συνομιλίες στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών. Εμείς λέμε ας κάτσουμε να τα λύσουμε όλα αυτά ως δύο γείτονες μεταξύ μας.

Το πόσο είμαστε υπέρ του διαλόγου και της πολιτικής λύσης σε κάθε θέμα κι ότι από την άλλη πλευρά δεν θα παραχωρήσουμε δικαιώματά μας και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός, το δηλώνουμε ξανά και ξανά. Πρέπει να γίνει αντιληπτό. Επομένως, καλούμε τους γείτονές μας κι άλλα θεσμικά όργανα και οργανισμούς σε διάλογο. Τους καλούμε σε διάλογο. Ελάτε να συναντηθούμε, να μιλήσουμε, να συζητήσουμε, τα θέματα είναι γνωστά, πολιτισμένοι είμαστε, υπάρχει ένα πολιτισμένο περιβάλλον ώστε να λύσουμε αυτά τα θέματα στο πλαίσιο των κανόνων. Αυτή είναι η ευχή μας.

Είναι μάταιη, ωστόσο, η προσπάθεια κάποιων τρίτων, που δεν συμμορφώνονται με την κοινή λογική, τον κοινό νου και το νόμο, να επιδιώκουν να θέσουν κανόνες που υπερβαίνουν τα όρια και το μπόι τους ή να περιμένουν να γίνουν αποδεκτοί αυτοί οι κανόνες», διαμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, μιλώντας σε στρατιώτες στο πλαίσιο άσκησης σε πεδίο βολής.

«Πρέπει να πετυχαίνουμε αυτό που πυροβολούμε. Γι’ αυτό δίνουμε σημασία στην εκπαίδευση. Εμείς φυσικά λέμε ειρήνη, διάλογο και ότι θέλουμε όλα τα προβλήματά μας να επιλυθούν μέσω της πολιτικής. Αλλά να είστε κι έτοιμοι για πόλεμο, αν θέλετε ειρήνη. Και εμείς θα είμαστε έτοιμοι για πόλεμο».

Ο Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε τόσο την Ελλάδα ότι προσφεύγει στη διεθνή κοινότητα για τη λύση των προβλημάτων και παράλληλα ρίχνει λάσπη στην Τουρκία ότι προκαλεί και απειλεί.

«Δεν καταλαβαίνουμε πώς ξαφνικά ένα γεγονός οδηγείται στους διεθνούς οργανισμούς, πώς γίνονται επιθέσεις μέσα από τα ΜΜΕ, γίνονται προκλήσεις και προβοκάτσιες και όμως δεν αναφέρεται τίποτα από όλα αυτά. Τις εντελώς τεχνικές και επιστημονικές έρευνες της Τουρκικής Δημοκρατίας προσπαθούν να τις δείχνουν ως επίθεση κα πρόκληση.

Το Καστελόριζο, το οποίο απέχει 1950 μέτρα από την Τουρκία και 580 χλμ. από την Ελλάδα δεν μπορεί να έχει θαλάσσια δικαιοδοσία 40 τ.χλμ., είναι απαράδεκτο.

Αλλά όταν λέμε εμείς όχι, βγαίνουν όλοι σαν χορωδία και λένε ότι εμείς δημιουργούμε την ένταση, εμείς προκαλούμε, εμείς απειλούμε», παραπονέθηκε ο Τούρκος ΥΠΑΜ, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι η Τουρκία είναι εκείνη που έχει δίκιο και είναι πιο ισχυρή.

«Έχουμε δίκιο και είμαστε ισχυροί. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι και δυνάμεθα και είμαστε αποφασισμένοι να επιμένουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντά μας και ότι θα ρισκάρουμε τα πάντα γι’ αυτό. Επιθυμία, ελπίδα και ευχή μας είναι να ξεκινήσει μία ώρα αρχύτερα ένας αμοιβαίος, πολιτισμένος, διάλογος για όλα τα θέματα, ειδικά από τους στρατιωτικούς και πολιτικούς εμπειρογνώμονες και των δύο χωρών, και να καταλήξουμε σε μία απόφαση που θα διασφαλίζει την ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και να καταφέρουμε να ζήσουμε ως δύο γείτονες χώρες μέσα σε ηρεμία, γαλήνη και ασφάλεια», ανέφερε.

«Δεν θα ορίσετε τις θαλάσσιες ζώνες όπως θέλετε εσείς»

Ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει μέχρι στιγμής τις υποχρεώσεις της ως εγγυητής στην Κύπρο και θα συνεχίσει να τις εκπληρώνει με την ίδια ευαισθησία καθώς «το θέμα της Κύπρου είναι η εθνική μας υπόθεση», όπως σημείωσε για άλλη μια φορά.

«Από τη μία πλευρά, προσπαθείτε να ορίσετε μόνοι σας τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας, από την άλλη πλευρά αγνοείτε τους Τ/Κ και θέλετε λύση. Η μη λύση οφείλεται σε εσάς. Εάν πολιτική λύση σημαίνει να εξασφαλιστεί ένα κατάλληλο περιβάλλον, θα αποδεχτείτε την ύπαρξη των Κυπρίων αδελφών μας και θα φτάσετε στην αλήθεια ακολουθώντας την κοινή λογική κι όχι αυτή που εσείς γνωρίζετε στο θέμα των θαλάσσιων δικαιοδοσιών», σημείωσε.

Πηγή: sigmalive.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ