Κορονοϊός: Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την έξαρση – Πόσο πιθανό είναι το γενικό lockdown


Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες μέρες και εβδομάδες, για την πορεία του κορονοϊού στην χώρα μας, όπως ανέφερε και στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Με τα κρούσματα τον τελευταίο καιρό να βρίσκονται σε αλματώδη άνοδο, είναι φανερό πως η χώρα βρίσκεται πλέον στην πιο κρίσιμη φάση από την έναρξη της πανδημίας. Αυτό τόνισε άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω του διαγγέλματός του προς τον ελληνικό λαό το απόγευμα της Πέμπτης (22/10), κατά το οποίο εξήγγειλε νέα περιοριστικά μέτρα για τις πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τα κρούσματα και τους θανάτους να σημειώνουν νέο αρνητικό ρεκόρ. Τα νέα περιοριστικά μέτρα έχουν σκοπό να ανακόψουν την ορμή του κορονοϊού στην χώρα που παρουσιάζει μεγάλη έξαρση ειδικότερα στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως ήταν αναμενόμενο, ενώ αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τα ξημερώματα του Σαββάτου (24/10).

Δια στόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν σε περιφέρειες που βρίσκονται στα επίπεδα 3 και 4 με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 το πρωί, ενώ η χρήση μάσκας γίνεται πλέον υποχρεωτική παντού, σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους.

Λεπτομέρειες για το πώς θα μετακινούνται οι πολίτες που εργάζονται και αν θα πρέπει να έχουν μαζί τους κάποια βεβαίωση, θα δοθούν την Παρασκευή από το κυβερνητικό επιτελείο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το δεύτερο κύμα κορονοϊού που βιώνουμε είναι σφοδρότερο και αφορά πολύ τους νέους, υπογραμμίζοντας σε αυτό το σημείο την σημασία της ατομικής ευθύνης. «Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι στις στιγμές της ανεμελιάς γινόμαστε πιο ευάλωτοι στον ιό. Αντίθετα, στα σχολεία, όπου τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα, οι κίνδυνοι αποδεικνύεται ότι είναι πολύ μικρότεροι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Παρά το γεγονός ότι τα αυξημένα κρούσματα έχουν σημάνει σε συναγερμό τόσο τις υγειονομικές Αρχές όσο και την κυβέρνηση και όλο και περισσότερες περιοχές να εισέρχονται στο επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου ο πρωθυπουργός απέκλεισε προς το παρόν ένα νέο γενικό lockdown, αλλά έκανε λόγο για νέα πιο ευέλικτα μέτρα.

«Οι επόμενοι μήνες προβλέπονται δύσκολοι. Και καθώς δεν αποτελεί επιλογή μου ένα γενικό «lockdown», απαιτούνται άλλου είδους μέτρα. Πιο έξυπνα. Πιο στοχευμένα. Και, τελικά, πιο αποτελεσματικά», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατέληξε: «Στόχος μας, συνεπώς, παραμένει όχι η απόλυτη αναστολή των δραστηριοτήτων μας. Αλλά η τοπική περιστολή των κινδύνων που τις απειλούν. Να συνεχίσουμε, δηλαδή, τους ρυθμούς της ζωής μας αλλά με βάση τους κανόνες που υποδεικνύουν οι ειδικοί. Κάνοντας μικρές παραχωρήσεις για να προστατέψουμε το μεγάλο αγαθό της υγείας».

Έκκληση Χαρδαλιά για προσοχή στην τήρηση των μέτρων

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε από την Θεσσαλονίκη που βρέθηκε εκτάκτως: «Είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και για την Θεσσαλονίκη και για την Κεντρική Μακεδονία. Από αύριο, το στοίχημα είναι ένα. Να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να παραμείνει η κατάσταση σταθερή, να μην έχουμε περαιτέρω έξαρση του ιικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή. Το μεγάλο στοίχημα είναι και στη Θεσσαλονίκη να σταματήσουμε τη μετάδοση του ιού και να εξασφαλίσουμε ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, η Θεσσαλονίκη δεν θα περάσει σε ένα επόμενο στάδιο. Ένα lockdown είναι ολέθριο, για τις οικογένειες, για τις επιχειρήσεις, για όλους τους ανθρώπους που πασχίζουν καθημερινά να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Όλη μας η λογική είναι από αύριο να έχουμε πολύ στοχευμένες δειγματοληψίες, πολύ στοχευμένους ελέγχους και κάνω έκκληση σε όλους τους κατοίκους της περιοχής να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, να εφαρμόζουν όλα τα μέτρα. Επίσης, ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και ενόψει των επόμενων ημερών – ένα πενθήμερο στο οποίο θα υπάρξουν μετακινήσεις – προσοχή στις όποιες μετακινήσεις! Διότι η μεταφορά του ιικού φορτίου στις όμορες περιοχές, στην ευρύτερη περιοχή, θα είναι ολέθρια. Άρα μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις. Από εκεί και πέρα, θα συνεχίσουμε καθημερινά να είμαστε σε επαφή με όλους τους αιρετούς και τους εμπλεκόμενους φορείς και για ακόμα μια φορά θα αποδείξουμε ότι η προσπάθεια που έγινε από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θα πάει στράφι και θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τον ιό και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης».

Φόβος για 2.000 κρούσματα την ημέρα

Πεπεισμένος ότι τα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα θα φτάσουν τετραψήφιο αριθμό, εμφανίστηκε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Mανώλης Δερμιτζάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα ήταν έκπληξη αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο ίδιος μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων θα μπορούσε να προσεγγίσει ακόμα και τα 2.000, σε περίπου μια βδομάδα, με βάση τον διπλασιασμό που παρουσίασαν τα κρούσματα τις προηγούμενες ημέρες. «Δεν θα έχουμε πετύχει αναστροφή της πορείας του ιού και επομένως θα οδεύουμε για τέτοιους αριθμούς», ανέφερε στη συνέχεια.

Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο ίδιος, μια τέτοια έξαρση δεν είναι περίεργη, φέρνοντας τα παραδείγματα άλλων χωρών, «είναι κάτι που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, δεν είναι περίεργο», «εάν δούμε τις καμπύλες στις άλλες χώρες είναι πολύ απότομες στην ουσία σχεδόν κάθετες, μέσα σε πολύ λίγες μέρες έχουμε διπλασιασμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα

Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ο καθηγητής ανέφερε ότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και μάλιστα ότι θα μπορούσαν να είχαν παρθεί και από πιο νωρίς για καλύτερο πλαίσιο πρόληψης.

«Ίσως έπρεπε να τα πάρουμε πριν «χτυπήσει το καμπανάκι» τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε «στην Ελλάδα είχαμε μια υπόνοια ότι θα συμβεί και δυστυχώς έγινε» είπε.

«Βλέπαμε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ότι το να κυνηγάμε τον ιό δεν οδηγεί πουθενά γιατί αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα μεταδόσεων που έγιναν πριν 15 ημέρες επομένως τα μέτρα που παίρνουμε τώρα θα αποδώσουν σε 10-15 ημέρες και θα υπάρξει ένα κενό περίπου ενός μήνα που θα βλέπουμε αυξήσεις που δεν θα είναι ελεγχόμενες» ανέφερε εν συνεχεία προσθέτοντας πως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπήρξε αίσθηση πως η κατάσταση σταθεροποιείται και εν συνεχεία σημειώθηκε απότομη αύξηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα είναι ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυξήσεις διότι τα μέτρα δεν θα μπορέσουν να ανακόψουν άμεσα την πορεία του ιού και δεν φτάνουν.

Μάλιστα ο καθηγητής εξέφρασε την πεποίθηση πως τα νέα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να είναι και πανελλαδικά καθώς το γεγονός πως οι περιοχές δεν είναι μεγάλες έχει ως συνέπεια και από περιοχή σε περιοχή να γίνεται πολύ εύκολα μετάδοση και να αλλάζουν χρώματα πολύ εύκολα.


1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ελα Δερμιτζακη,και η υπολοιπη κομπανια,να βλεπω προβλεψεις και νουμερα του λοττο,να τα αρπαξουμε γιατι δε βλεπω αναδρομικα[εσεις το χαρτζηλικι το πηρατε]Ξερετε γιατι θα εχουμε αυξηση;Γιατι αυτα τα μετρα δεν ειναι για τον κορονοιο,για τα αρουρια ειναι.Μην ξεχασετε να κλεισετε τις ορεινες οδους 3.00 με4.37 το πρωι.Παει ο ιος για αναρριχηση.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ