Κορονοϊός: Μάσκα παντού από σήμερα – Το παρασκήνιο της απόφασης για νέα αυστηρά μέτρα


Κορονοϊός: Αλλάζουν όλα από σήμερα στις περιοχές της χώρας που βρίσκονται στην κατηγορία 3 και 4 του επιδημιολογικού χάρτη. Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα και μάσκα παντού. Πώς ελήφθη η απόφαση

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σπάζοντας το φράγμα των 800 και η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας σε πολλές περιοχές της χώρας αποτέλεσαν το «σημείο μηδέν» για τη λήψη νέων μέτρων.

Ο Οκτώβριος αποδεικνύεται πιο «μαύρος» από τον Σεπτέμβριο. Εκτός από τα κρούσματα, που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ένα από τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία είναι πως η μέση ηλικία όσων καταγράφονται ως κρούσματα είναι άνθρωποι σχετικά νέοι, που με τη σειρά τους μεταδίδουν τον κορονοϊό σε μεγαλύτερους.

Το στίγμα έδωσε την Πέμπτη το μεσημέρι, πριν το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο επικεφαλής της επιτροπής των επιστημόνων, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την τηλεδιάσκεψη με τους περιφερειάρχες υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην σύσκεψη τονίστηκε ότι η πρώτη ηλικιακή ομάδα σε κρούσματα είναι πλέον η ομάδα 18-24 ετών και δεύτερη η ηλικιακή ομάδα 25-34.

Όπως σημειώθηκε, η μεταφορά του ιού από τις παραπάνω ομάδες στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός σε περιοχές που έχουν σήμερα χαμηλό αριθμό κρουσμάτων γιατί όπως έχει δείξει η εμπειρία η κατάσταση μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα.

Ποια μέτρα ισχύουν

Δύο νέα μέτρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την πανδημία του κορονοϊού, μέσω του διαγγέλματός του προς τον ελληνικό λαό.

Συγκεκριμένα, στις «κόκκινες» και «πορτοκαλί» περιοχές η χρήση μάσκας παντού θα είναι υποχρεωτική, ενώ η κυκλοφορία θα απαγορευθεί μετά τις 00:30 έως τις 05:00.

Τα νέα μέτρα τίθεται σε ισχύ από τα ξημερώματα (06:00) του Σαββάτου.

Σε «κόκκινο» επίπεδο 4 – αυξημένου κινδύνου βρίσκεται οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Κοζάνης. Σημειώνεται ότι στο επίπεδο συναγερμού κατηγορίας 4 προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας.

Περίοδος 14 ημερών

Κομβική θεωρείται η απαγόρευση κυκλοφορίας 00.30 – 05.00. Το κυβερνητικό επιτελείο επέλεξε αυτό το μέτρο, μετά από πρόταση και των επιστημόνων καθώς είχαν προβληματίσει οι εικόνες, κυρίως νέων, να συνωστίζονται σε πλατείες αλλά και καταστημάτων να μην τηρούν το ωράριο λειτουργίας.

Τα μέτρα που επεβλήθηκαν θα εκτιμηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου για τις επόμενες 14 μέρες.

Εάν ωστόσο ακόμα και έτσι δεν ανασχεθεί η πορεία του ιού στην χώρα μας, τότε εξετάζεται σοβαρά ακόμα και να αλλάξει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και αντί να κλείνουν στις 12:00 να κλείνουν ακόμα και στις 22:00.

Ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα της Πολιτείας, με δεδομένο πως δεν αποτελεί επιλογή το lockdown, είναι η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό σε περιοχές που είναι στο κόκκινο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ