Κορονοϊός: Πόσο γρήγορα θα μπορούσε να πιεστεί το σύστημα υγείας – Τι 1/3 των ΜΕΘ βρίσκεται σε χρήση

Τι αναφέρει ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης για το ελληνικό σύστημα υγείας, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελβετία

Ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής, του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, με ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρθηκε για το πόσο γρήγορα θα μπορούσε να πιεστεί το σύστημα υγείας από τον κορονοϊό, σύμφωνα με τη δυναμική των εκθετικών αυξήσεων των κρουσμάτων.

Λίγο περισσότερο από το 1/3 των ΜΕΘ που προορίζονται για ασθενείς με κορονοϊό χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή, καθώς από τις τις 240 συνολικά ΜΕΘ χρησιμοποιούνται μόνο οι 89.

Παράλληλα ο ίδιος υποστήριξε ότι τα αυτή η διαπίστωση θα μπορούσε να είναι θετική αφού δίνει «πολύ χώρο στο σύστημα υγείας» αλλά όπως είπε μπορεί να είναι παραπλανητική.

Για το παράδειγμά του ο κύριος Δερμιτζάκης παρουσίασε στην ανάρτησή του σχετικό γράφημα της ελβετικής κυβέρνησης για την πίεση στο σύστημα υγείας τονίζοντας ότι δηλώθηκαν χθες 6.600 κρούσματα στην Ελβετία με 10 θανάτους.

Το γράφημα δείχνει την υπάρχουσα κατανομή ΜΕΘ που αυτή τη στιγμή φτάνει τις περίπου 650 ΜΕΘ σε χρήση από τις οποίες περίπου 100 είναι γεμάτες με ασθενείς COVID19.

Το σύστημα υγείας της Ελβετίας έχει ενεργές συνολικά 972 κλίνες ΜΕΘ με απόθεμα άλλες 428 που ανοίγουν αν υπάρχει ανάγκη για ένα σύνολο 1400 σε 8.5 εκ πολιτών.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελβετία έχει θεωρητικά τη δυνατότητα να «φιλοξενήσει» ακόμα 750 ασθενείς με COVID19. Με άλλα λόγια έχει τη δυνατότητα να καλύψει 850 ασθενείς COVID19 σε ΜΕΘ από τις οποίες τώρα χρησιμοποιεί μόνο τις 100. Άρα θα έλεγε κανένας ότι η Ελβετία είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Με βάση τα διάφορα μοντέλα, συνεχίζει ο καθηγητής, εάν συνεχιστεί η εκθετική αύξηση στην Ελβετία τότε μέχρι τις 18 Νοεμβρίου το αργότερο θα είναι γεμάτες. Δηλαδή ενώ ο τωρινός υπολογισμός λέει ότι χρησιμοποιείται <15% των δυνητικών κλινών ΜΕΘ για COVID19, το υπόλοιπο >85% μπορεί να καλυφθεί σε λιγότερο από 1 μηνα!

Ο καθηγητής τονίζει ότι κανένας δεν μπορεί να εφησυχάζει και να πιστεύει ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να αποτραπεί η εκθετική αύξηση.

Προτείνει δε ότι καθένας μας να φορά μάσκα, να κρατά αποστάσεις, να μειώσει στο ελάχιστο τις κοινωνικές επαφές και να κρατά τη καλή υγιεινή των χεριών.

Η σχετική ανάρτηση του καθηγητή

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here