Μακελειό στο Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 18 νεκροί μεταξύ τον οποίων μαθητές σε επίθεση αυτοκτονίας

Μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, χθες Σάββατο, σκότωσε τουλάχιστον 18 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εφήβων μαθητών και τραυμάτισε δεκάδες ακόμη, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ο Ταρίκ Αριάν, δήλωσε ότι φρουροί ασφαλείας εντόπισαν έναν βομβιστή που πυροδότησε τα εκρηκτικά στο δρόμο έξω από το δανέζικο κέντρο εκπαίδευσης Καουασάρ-ε .

Τα περισσότερα από τα θύματα της επίθεσης ήταν μαθητές ηλικιών μεταξύ 15 και 26 ετών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Πενήντα επτά τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο Twitter αρνήθηκε την ευθύνη της οργάνωσης για την επίθεση, η οποία έγινε σε μια ευαίσθητη περίοδο καθώς ομάδες που εκπροσωπούν τους αντάρτες και την κυβέρνηση συναντώνται στο Κατάρ για να επιδιώξουν μια ειρηνευτική συμφωνία.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη με ανακοίνωση που ανήρτησε στο Telegram, χωρίς να παρέχει αποδεικτικά στοιχεία.

Μέλη των οικογενειών των θυμάτων συγκεντρώθηκαν σε ένα κοντινό νοσοκομείο, αναζητώντας τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ακόμη και σε σάκους πτωμάτων που είχαν τοποθετηθεί στο πάτωμα του νοσοκομείου, ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters.

Η επίθεση, που καταδικάστηκε από το ΝΑΤΟ και την αφγανική κυβέρνηση, συνέβη σε μια περιοχή της δυτικής Καμπούλ που φιλοξενεί πολλά μέλη της σιιτικής κοινότητας της χώρας, που στο Αφγανιστάν αποτελεί θρησκευτική μειονότητα και έχει γίνει στόχος στο παρελθόν από οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Δεκάδες μαθητές σκοτώθηκαν στην ίδια περιοχή της Καμπούλ σε μια επίθεση σε άλλο εκπαιδευτικό κέντρο το 2018.

Ένας δάσκαλος στο Καουασάρ-ε, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του, είπε ότι αυτός και άλλα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού ήταν σοκαρισμένοι από την επίθεση ενάντια στο ίδρυμα το οποίο παρείχε ιδιαίτερα μαθήματα σε χιλιάδες παιδιά για να τα βοηθήσει στην πορεία τους προς ανώτερη εκπαίδευση.

«Όλοι οι μαθητές ήταν γεμάτοι ενέργεια, ανήκαν σε φτωχές οικογένειες αλλά ήλπιζαν σε ένα λαμπρότερο μέλλον», είπε.

Η τελευταία επίθεση συνέβη καθώς μαίνονται τελευταίες εβδομάδες σφοδρές μάχες σε πολλές επαρχίες της χώρας, οι οποίες έχουν εκτοπίσει χιλιάδες αμάχους στην νότια επαρχία Χελμάντ.

«Πόσο περισσότερο μπορούμε να αντέξουμε, ως άτομα και ως κοινωνία; Πόσες φορές μπορούμε να σηκωθούμε;» αναρωτήθηκε με tweet του ο Σαχαρζάντ Άκμπαρ, πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφγανιστάν, λέγοντας ότι η στόχευση αμάχων αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ