Ερντογάν-Μακρόν: Μία σχέση «μίσους» με φόντο το Ισλάμ και την κυριαρχία στην Μεσόγειο

Κατά καιρούς οι σχέσεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, έχουν απασχολήσει τα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ. Πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει…

Αφορμή για την νέα κόντρα που έχει ξεσπάσει είναι η εν ψυχρώ δολοφονία, δια αποκεφαλισμού του Γάλλο καθηγητή Σαμιουελ Πατί από έναν Τσετσένο τζιχαντιστή, γιατί ο πρώτος είχε δείξει σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo για το Μωάμεθ στους μαθητές του. Για την ιστορία, ο Πατί ζήτησε από τους μουσουλμάνους μαθητές να βγουν από την αίθουσα εάν αισθάνονταν πως θα προσβληθούν…

Το περιστατικό αυτό ξύπνησε σκοτεινές μνήμες από την τελευταία δεκαετία στην οποία η Γαλλία έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στην μάχη κατά της τρομοκρατίας. Μία τρομοκρατία η οποία εκπροσωπώντας το εξτρεμιστικό σκοταδιστικό Ισλάμ, επιτίθεται κατά βούλησιν κατά τιυ δυτικού τρόπου ζωής αφαιρώντας ζωές αδιακρίτως.

Και εάν στην Δύση επικρατεί αμηχανία μεταξύ συντηρητικών και αριστερών για το πώς να προσεγγιστεί αυτό το φαινόμενο, ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται πως έχει αντιληφθεί, ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον Ευρωπαίο ηγέτη πως στην εξίσωση δεν υπάρχει μόνο ο «εχθρός» αλλά και το υποκείμενο προς υπεράσπιση: Ο Δυτικός Τρόπος Ζωής.

Αμέσως μετά την επίθεση ο Εμανουέλ Μακρόν έδειξε πως πλέον δεν θα υπάρχει κανένας δισταγμός απέναντι στον ριζοσπαστικό ισλαμισμό. «Δεν έχω λόγια να εκφράσω τι σημαίνει να πολεμάς τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο των εκπαιδευτικών που έχουν το καθήκον να διαμορφώνουν τους μελλοντικούς πολίτες της Γαλλικής Δημοκρατίας κατά την κηδεία του αδικοχαμένου καθηγητή. Απέφυγε να μιλήσει, όπως είπε, για τους δειλούς που διέπραξαν το έγκλημα, αντιθέτως μίλησε για το πώς ο Πατί ενσάρκωνε το ιδεώδες του δασκάλου, με μεγαλείο σκέψης. «Θα συνεχίσουμε, καθηγητά», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, «θα υπερασπιστούμε την ελευθερία που διδάξατε τόσο καλά».

Αμέσως μετά, σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo αναρτήθηκαν σε κυβερνητικά κτήρια στη Γαλλία.

Και εδώ έρχεται στην εξίσωση ο Ταγίπ Ερντογάν… Ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε άλλη μία αφορμή για να επιτεθεί στον Γάλλο ομόλογό του, λέγοντας πως χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ! Η γαλλική προεδρία αντέδρασε άμεσα με ανακοίνωσή της και το Παρίσι αποφάσισε να ανακαλέσει για διαβουλευσεις τον Γάλλο πρεσβευτή στην Άγκυρα.

Η κόντρα μεταξύ Ερντογάν και Μακρόν είναι πολύχρονη και δεν αφορά μόνο την σχέση της Ευρώπης με το Ισλάμ. Στην εξίσωση συμπεριλαμβάνονται συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, την Συρία, αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος αποφεύγει τεχνηέντως να καταδικάσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις μουσουλμάνων στην Ευρώπη, βρήκε ευκαιρία προκειμένου ο ίδιος να εμφανιστεί ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων. Η προσπάθεια αυτή δεν είναι καινούργια. Ο Ερντογάν εδώ και μία δεκαετία μπροστά στην καταβαράθρωση καθεστώτων και της σταθερότητας στην Μέση Ανατολή επιχειρεί να παρουσιάσει την Τουρκία, ως αντιδιαστολή και με το Ιράν, ως την μοναδική κρατική οντότητα μουσουλμάνων που δύναται να υπερασπιστεί την θρησκεία και τον τρόπο ζωής στο Ισλάμαπέναντι στους Δυτικούς.

Μαζί με τα παραπάνω, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να εδραιώσει τις παράλογες απαιτήσεις του στην ανατολική Μεσόγειο, σε μία προσπάθεια που εκτός από την Ελλάδα, βρίσκει απέναντί του και την Γαλλία του Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος εκτός από τις συμφωνίες για τα εξοπλιστικά που έχει προχωρήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει πολλάκις εκφράσει την ανησυχία του εντός της ΕΕ για την συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία έχει απέναντί της μία Ένωση που διστάζει να την καταδικάσει λόγω των οικονομικών συμφερόντων πολλών κρατών-μελών μαζί της.

Αυτά, όμως τα συμφέροντα προκαλούν ρήγμα εντός της ΕΕ, αφού Βερολίνο και Παρίσι δεν μπορούν να συμπλεύσουν. Αυτήν την ασυνεννοησία εκμεταλλεύεται ο Ερντογάν και συνεχίζει φτάνοντας την Αθήνα στα… «κόκκινα» να περιδιαβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο, ψάχνοντας το… λάθος που θα τον οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους όρους που αυτός θα έχει επιβάλλει.

Η σημαία που σήκωσε, όμως ο Μακρόν, δεν τον βρίσκει μόνο του απέναντι σε αυτούς που κάνουν τα στραβά μάτια στις τρομοκρατικές επιθέσεις για να πάρουν μαζί τους το φοβικό κομμάτι του Ισλάμ.

Την Κυριακή, την άμεση αντίδραση του αντιπροέδρου της Κομισιόν-Επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά προκάλεσε η ανάρτηση στο twitter του υπεύθυνου επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος κατηγορεί την Ευρώπη για μη σεβασμό των Ευρωπαίων ηγετών στους Μουσουλμάνους στον τρόπο ζωής τους.

«Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα δεν στοχεύουν μόνο τους Μουσουλμάνους. Επιτίθενται στις ιερές αξίες μας, στη γραφή μας, στον προφήτη μας και στους πολιτικούς ηγέτες μας – τον τρόπο ζωής μας» έγραψε ο Φαχρετίν Αλτούν, για να εισπράξει την απάντηση του αντιπρόεδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.

«Συγγνώμη που θα σας απογοητεύσω, αλλά αυτός είναι ο τρόπος ζωής μας, όπως ορίζεται από τη Συνθήκη μας. Ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής» έγραψε ο κ. Σχοινάς στο Twitter παραθέτοντας και την διάταξη της συνθήκης της ΕΕ για τις βασικές αξίες που διέπουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

Από την άλλη ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως έχει διαλέξει πλευρά. Αξιοποιεί τζιχαντιστές για να επεμβαίνει σε ένοπλες συρράξεις άλλων χωρών, ενώ οι κινήσεις σαν και αυτή με την Αγία Σοφία, δείχνουν πως διολισθαίνει σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ