Μητσοτάκης-Λαβρόφ: Αναθέρμανση των σχέσεων με την Ρωσία – Στην «γωνία» ο Ερντογάν

Μία νέα ημέρα φαίνεται πως επιχειρείται να ξημερώσει στις ελληνορωσικές σχέσεις με αφορμή την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα και την συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η διεθνής συγκυρία με τα καμώματα της Τουρκίας αλλά και η προσέγγιση Αθήνας-Ουάσινγκτον, φαίνεται πως αναθερμαίνει τις σχέσεις με την Μόσχα την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση με μία πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική προσπαθεί να εδραιώσει τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα μηνύματα της ρωσικής διπλωματίας που προηγούνται του ταξιδιού του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, προοιωνίζουν τα παραπάνω. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσεται το σαφές μήνυμα μέσω Twitter της Ρωσικής Διπλωματίας, αναφορικά με το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της στα 12 ναυτικά μίλια.

«Ο θρίαμβος του συμμαχικού στόλου έγινε μια από τις προϋποθέσεις για την ανεξαρτησία της Ελλάδας», ανέφερε η ανάρτηση, την οποία συνοδεύει με ένα βίντεο που αναπαριστά τη ναυμαχία και δείχνει τα τουρκικά πλοία να φλέγονται.

Η Μόσχα ωστόσο δεν έχει ψυχρανθεί με την Άγκυρα λόγω της Ελλάδας. Εδώ και εβδομάδες η παρέμβαση της Τουρκίας στην πολεμική σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν έχει ενοχλήσει την Ρωσία.

Υπενθυμίζεται πως το πάγωμα των ελληνορωσικών σχέσεων είχε προκληθεί επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά. Τότε, με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών Αθήνα και Μόσχα απομακρύνθηκαν μετά την απόφαση για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε άλλους δύο. Αυτά συνέβησαν γιατί όπως είχε εκφραστεί από ελληνικής πλευράς υπήρξαν καταγγελίες πως οι απελαθέντες Ρώσοι διπλωμάτες υποδαύλιζαν τις λαϊκές αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Από τότε έως σήμερα, οι δίαυλοι επικοινωνίας ήταν παγωμένοι με αποτέλεσμα Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν να έρχονται όλο και πιο κοντά. Σε αυτό βοήθησε και η οικονομική συνδιαλλαγή για τους S-400. Μία συμφωνία που έφερε και την ρήξη μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, παρά τις προσωπικές σχέσεις Ερντογάν-Τραμπ.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here