Τηλεργασία: Σε ποιες περιοχές καθίσταται υποχρεωτική – Οι 3 άξονες


Την περαιτέρω επέκταση της τηλεργασίας όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες εργασίας προωθεί η κυβέρνηση – Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο για την τηλεργασία, αρχές Νοεμβρίου ή το αργότερο στα μέσα του μήνα. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση 280.000 εργαζόμενοι εργάζονται με τηλεργασία.

Ωστόσο οι εργαζόμενοι που θα εργάζονται με καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας θα αυξηθεί περαιτέρω αφού πλέον καθίστανται υποχρεωτική η τηλεργασία για περιοχές που βρίσκονται στον επιδημιολογικό χάρτη στο πορτοκαλί και στο κίτρινο.

Ειδικότερα για περιοχές με πορτοκαλί χρώμα προβλέπεται υποχρεωτική εξ αποστάσεως εργασίας σε ποσοστό 40% των εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν από απόσταση και για τις περιοχές με κίτρινο υποχρεωτική εξ αποστάσεως εργασίας σε ποσοστό 20% των εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως.

Σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, που μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται τρεις άξονες.

Αναλυτικά:

Πρώτος Άξονας:

Τηλεργασία με ατομική σύμβαση εργασίας με τη συναίνεση του εργαζόμενου εκτός των καταστάσεων εκτάκτων ανάγκης. Η τηλεργασία παντού στην Ελλάδα θα είναι δικαίωμα του εργαζόμενου. Το ζητάει ή θα πρέπει να συμφωνεί ο εργαζόμενος,δεν θα το επιβάλει ο εργοδότης εκτός των καταστάσεων εκτάκτων ανάγκης με πανδημία κλπ, εκεί θα είναι υποχρεωτική.

Δεύτερος άξονας:

Δεν θα αλλάζει ο μισθός του εργαζομένου. Δηλαδή 800 ευρώ έπαιρνε ο εργαζόμενος, 1.000 ευρώ έπαιρνε ο εργαζόμενος, τόσα υποχρεωτικά θα παίρνει και με το καθεστώς της τηλεργασίας. Και θα απαγορεύεται οποιαδήποτε μεταβολή χωρίς την συναίνεση του εργαζομένου.

Τρίτος άξονας:

Ο εξοπλισμός θα χορηγείται υποχρεωτικά από τον εργοδότη, ο οποίος θα μεριμνά και για την συντήρηση του με έξοδα που μπορεί να είναι και μηνιαία η κάλυψη αυτή της συντήρησης του εξοπλισμού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ