Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Έρχεται νέο κύμα – Δείτε ποιους αφορά


Νέο κύμα αποζημιώσεων ειδικού σκοπού αναμένεται να έρθει εν μέσω πανδημίας για τους εργαζόμενους των «κόκκινων» Περιφερειών της χώρας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον εργατολόγο, Γιάννη Καρούζο, στις «κόκκινες» περιοχές οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που κλείνουν υποχρεωτικά με απόφαση του κράτους, θα τίθενται σε υποχρεωτική προσωρινή αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους. Δεν λαμβάνουν τον τακτικό μισθό τους.

Είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής. Αν η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη θα λάβουν την αναλογία των ημερών αναστολής προς τα 534 ευρώ. Έχουν δε διπλή ασφαλιστική κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμού επί του ονομαστικού τους μισθού (όχι επί των 534 ευρώ).

Βέβαια και οι επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά και έχουν έδρα ή υποκατάστημα σε περιφερειακή ενότητα που έχει χαρακτηριστεί κόκκινη έχουν τη δυνατότητα να θέσουν όλους ή κάποιους από τους εργαζόμενους τους σε αναστολή, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 14 ημέρες. Και αυτοί δικαιούνται τα 534 ευρώ.

Δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός ή ποσόστωση στο μέτρο της αναστολής.
Οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να μην προβούν σε απολύσεις των εργαζομένων καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας. Όμοια απαγόρευση απόλυσης υπάρχει και για ισόχρονο διάστημα μετά την αναστολή. Αν πάρα ταύτα εκείνες πραγματοποιηθούν, καθίστανται εκ του νόμου άκυρες και ο απολυθείς έχει δικαίωμα να παρέχει τις υπηρεσίες του και ο μη συμμορφούμενος εργοδότης να τις αποδέχεται, διαφορετικά θα καταστεί υπερήμερος.

Δικαιούχοι 534 ευρώ ανά μήνα καθίστανται και οι αυτοαπασχολούμενοι , οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων απασχολούν έως 20 άτομα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι επιστήμονες.

Οι ανωτέρω πρέπει να πλήττονται σημαντικά βάσει λίστας ΚΑΔ. Αν η Περιφερειακή τους Ενότητα χαρακτηρίζεται κόκκινη επιπέδου 4 για μόνον 14 ημέρες ή λιγότερο θα τους καταβληθούν 300 ευρώ. Επομένως η κρατική ενίσχυση τους κυμαίνεται από 300 ευρώ (για 14 ημέρες λιγότερες ημέρες χαρακτηρισμού της περιοχής τους ως κόκκινης) έως 534 ευρώ ανά μήνα ( χαρακτηρισμός της περιοχής τους ως κόκκινης για ένα μήνα).

Με πληροφορίες από την εφημερίδα Καθημερινή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ