Πομπέο σε Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία: Σεβαστείτε την εκεχειρία


Η συμφωνία για τερματισμό των εχθροπραξιών, παραβιάστηκε και από τα δύο στρατόπεδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο άσκησε πίεση σήμερα στους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να σεβαστούν τη συμφωνία τους για εκεχειρία που ανακοινώθηκε την Κυριακή, και η οποία έχει ήδη παραβιαστεί και από τα δύο στρατόπεδα.

Ο Μάικ Πομπέο άσκησε πίεση, κατά τη διάρκεια χωριστών τηλεφωνικών συνομιλιών, στον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ να «τηρήσουν τη δέσμευσή τους να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να αναζητήσουν διπλωματική λύση στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Πομπέο υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει «στρατιωτική λύση σε αυτή τη σύγκρουση».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε δεχτεί την Παρασκευή, χωριστά, τους δύο ομολόγους του, τον Αζέρο Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και τον Αρμένιο Ζόραμπ Μναρσακανιάν, χωρίς να υπάρξει τριμερής συνάντηση. Οι συνομιλίες αυτές κατέληξαν σε μια κοινή δήλωση «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» που ανακοινώθηκε την Κυριακή.

Η συμφωνία αυτή ωστόσο κατέρρευσε γρήγορα.

Λιγότερο από μια ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της εκεχειρίας χθες, Δευτέρα, οι εμπόλεμες πλευρές ανέφεραν αμέσως την παραβίασή της, όπως και κατά δύο προηγούμενες προσπάθειες αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.

Μια πρώτη εκεχειρία μεταξύ του Γερεβάν και του Μπακού είχε συμφωνηθεί στη Μόσχα στις 10 Οκτωβρίου και μια δεύτερη στο Παρίσι στις 17 Οκτωβρίου.

Από την 27η Σεπτεμβρίου οι αζερικές δυνάμεις κατέλαβαν εδάφη που διέφευγαν του ελέγχου του Μπακού από τη δεκαετία του 1990 και ένας πόλεμος, στον απόηχο της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης, που είχε 30.000 νεκρούς κατέληξε στην απόσχιση της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία κατοικείται σήμερα σχεδόν αποκλειστικά από Αρμένιους.

Η Ουάσινγκτον ανήκει μαζί με τη Γαλλία και τη Ρωσία στην Ομάδα του Μινσκ, η οποία έχει συγκροτηθεί από παλιά από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για να είναι ο κύριος διαμεσολαβητής σε αυτή τη σύγκρουση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ