Τι προκαλεί τους εφιάλτες που ταράζουν τον ύπνο μας;


Τρομακτικές σκηνές που ταράζουν τον γαλήνιο ύπνο. Συχνά με αποτρόπαιο, σημαδιακό σενάριο που ταράζει ακόμα και τη μέρα μας με κακές σκέψεις.

Παιδιά και ενήλικες

Αν και είναι αλήθεια ότι οι εφιάλτες είναι πιο συχνοί στα παιδιά, ένας στους 2 ενήλικες βλέπει περιστασιακά εφιάλτες. Μεταξύ 2 και 8% του ενήλικου πληθυσμού ταλαιπωρείται από εφιάλτες.

Αν έχετε πρόβλημα να αποκοιμηθείτε είναι σημαντικό να φτάσετε στη βάση του προβλήματος. Ο ανεπαρκής ύπνος, σας αφήνει εξουθενωμένους, με χαμηλή διάθεση και αγχωμένους. Και δημιουργείται φαύλος κύκλος.

Οι εφιάλτες σας προκαλούν δυσφορία;

Διακόπτουν τον ύπνο σας σε τακτική βάση; Αν ναι, είναι σημαντικό να εντοπίσετε αυτό που τους προκαλεί και στη συνέχεια να κάνετε αλλαγές για να μειώσετε την εμφάνισή τους.

Οι εφιάλτες είναι πολύ ζωντανοί και ρεαλιστικοί. Είναι ενοχλητικά όνειρα που σας κρατούν ξύπνιους από βαθύ ύπνο.
Συχνά, κάνουν την καρδιά σας να χτυπά από φόβο.

Πιο συχνά συμβαίνουν στη φάση REM όταν βλέπουμε τα πιο πολλά όνειρα. Επειδή περίοδοι REM γίνονται προοδευτικά μακρύτερες όσο περνά η νύχτα μπορεί ενδεχομένως να βλέπετε εφιάλτες πιο συχνά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το περιεχόμενο των ονείρων ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι κοινοί εφιάλτες που βλέπουν πολλοί άνθρωποι.

Για παράδειγμα, πολλοί ενήλικες έχουν εφιάλτες ότι δεν μπορούν να τρέξουν αρκετά γρήγορα ώστε να ξεφύγουν από τον κίνδυνο ή ότι πέφτουν από ψηλά. Αν έχετε περάσει τραυματικό γεγονός, όπως επίθεση ή ατύχημα μπορεί ενδεχομένως να βλέπετε εφιάλτες σχετικούς με την εμπειρία σας.

Αν και οι εφιάλτες και οι νυχτερινοί τρόμοι οδηγούν τους ανθρώπους να ξυπνούν με μεγάλο φόβο, είναι διαφορετικοί μεταξύ τους.
Οι νυχτερινοί τρόμοι συνήθως συμβαίνουν τις πρώτες ώρες του ύπνου. Οι άνθρωποι τους νιώθουν σαν αισθήματα, όχι όνειρα, επομένως δεν θυμούνται γιατί τρόμαξαν όταν ξύπνησαν.

Οι εφιάλτες συχνά είναι ”αυθόρμητοι”.

Ωστόσο μπορούν να προκληθούν από ποικιλία παραγόντων και διαταραχών.

Ορισμένοι βλέπουν εφιάλτες μετά την κατανάλωση βραδινού σνακ που μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό και να δώσει το σήμα στον εγκέφαλο να είναι περισσότερο ενεργός.

Ορισμένα φάρμακα είναι επίσης γνωστό ότι συμβάλλουν στη συχνότητα εφιαλτών. Φάρμακα που δρουν στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, όπως τα αντικαταθλιπτικά, συχνά σχετίζονται με εφιάλτες.

Φάρμακα όπως ορισμένα για την αρτηριακή πίεση, επίσης μπορούν να προκαλέσουν εφιάλτες.
Η απόσυρση από φάρμακα και ουσίες όπως το αλκοόλ και τα ηρεμιστικά μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσουν εφιάλτες. Αν παρατηρήσετε διαφορά στη συχνότητα των εφιαλτών μετά από αλλαγή στα φάρμακα μιλήστε στον γιατρό σας.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στους εφιάλτες των ενηλίκων, που συχνά οδηγεί τους ανθρώπους να χάσουν επιπλέον ύπνο.
Αν και είναι πιθανό δεν έχει επιβεβαιωθεί αν ο κύκλος θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαταραχή εφιαλτών.

Υπάρχουν πιθανόν αρκετοί ψυχολογικοί παράγοντες που προκαλούν εφιάλτες στους ενήλικες.
Για παράδειγμα, το άγχος και η κατάθλιψη, μπορούν να προκαλέσουν εφιάλτες στους ενήλικες.
Η διαταραχή μετατραυματικού στρες, επίσης συχνά οδηγεί ανθρώπους σε χρόνιους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες.

Οι εφιάλτες στους ενήλικες μπορούν να προκληθούν από ορμισμένες διαταραχές ύπνου. Σε αυτές περιλαμβάνονται η άπνοια και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Αν δεν μπορεί να εντοπιστεί άλλη αιτία, οι χρόνιοι εφιάλτες μπορεί να αποτελέσουν ξεχωριστή διαταραχή ύπνου. Οι άνθρωποι που έχουν συγγενείς με διαταραχή εφιαλτών μπορεί ενδεχομένως να έχουν και αυτοί τη διαταραχή.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ