Αναδρομικά: Οι επόμενες πληρωμές των συνταξιούχων – Τι ισχύει για τους κληρονόμους


Αναδρομικά: Ανησυχία σε μερίδα συνταξιούχων που είδε στους λογαριασμούς μικρότερα ποσά από αυτά που υπολόγιζε.

Στην πραγματοποίηση νέας πληρωμής θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έως το τέλος του χρόνου για χιλιάδες συνταξιούχους που δεν έλαβαν αναδρομικά ή έλαβαν ποσά μικρότερα από αυτά που δικαιούνται, αλλά και για τους κληρονόμους.

Ειδικότερα εκείνοι που έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται είναι όσοι έλαβαν για πρώτη φορά σύνταξη εντός Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Σε αυτήν την κατηγορία οι δικαιούχοι έλαβαν ένα ποσό τώρα, ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί έως 31/12.

Συγκεκριμένα, δεν έχουν λάβει τα χρήματα:

  • Όσοι έλαβαν για 1η φορά σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016, αλλά υπέβαλαν αίτηση νωρίτερα. Αναμένεται να λάβουν το συνολικό ποσό έως 31/12.
  • Όσοι έλαβαν για 1η φορά σύνταξη εντός Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Έλαβαν ένα ποσό τώρα, ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί έως 31/12.

Οι συνταξιούχοι που δεν έχουν λάβει ακόμα ολόκληρο το ποσό από τα αναδρομικά μπορούν να απευθυνθούν στον ΕΦΚΑ και να υποβάλουν μια αίτηση – αναφορά. Ωστόσο, ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας γνωρίζουν το θέμα, το οποίο μέχρι το τέλος τους έτους αναμένεται να έχει δρομολογηθεί.

Πότε θα λάβουν τα αναδρομικά οι κληρονόμοι

Παράλληλα μέσα στον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ για τη χορήγηση των αναδρομικών ποσών των συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει στους δικαιούχους κληρονόμους τους.

Στις περιπτώσεις που συνταξιούχος ήταν εν ζωή ολόκληρο το 11μηνο που μεσολαβεί από 11.06.2015 έως και 12.05.2016 και απεβίωσε μετά τις 12 Μαίου του 2016, τότε οι νόμιμοι κληρονόμοι του δικαιούνται το ποσό των αναδρομικών που αντιστοιχεί στο συνταξιοδοτικό του εισόδημα την περίοδο 11.06.2015 – 12.05.2016. Ανεξάρτητα από το αν έχει μεταβιβαστεί ή όχι η σύνταξή του, οι κληρονόμοι του – δηλαδή η σύζυγος ή ο σύζυγος ή τα παιδιά κλπ – θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές που είχε ο θανών, με αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Προσοχή, ο κάθε κληρονόμος παίρνει το μερίδιο που αναλογεί στο κληρονομικό του δικαίωμα, όπως προβλέπεται από το νόμο.

Συνολικά, αναδρομικά θα λάβουν πάνω από 172.000 νόμιμοι κληρονόμοι, οι οποίοι μέσα στον επόμενο μήνα θα κληθούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η αίτηση θα συνοδεύεται από ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου ο καθένας να παίρνει την ευθύνη όσων δηλώνει. Όλη η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά και χωρίς καμία αυτοπρόσωπη παρουσία.

Παράλληλα θα διεξάγεται και δειγματοληπτικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες εκκαθάρισης και πληρωμής συντάξεων του e-ΕΦΚΑ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ