Ποια διατροφή ενδείκνυται για τη λιπώδη νόσο του ήπατος


Οι άνθρωποι που κάνουν προσπάθειες να βελτιώσουν τη διατροφή τους είναι καλύτερα προστατευμένοι από τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι τους και διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν επικίνδυνα νοσήματα του ήπατος, διαπίστωσαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εστίασαν στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (ΜΑΛΝΗ), η οποία συνδέεται στενά και την παχυσαρκία και την ανθυγιεινή διατροφή. Αν και οι ειδικοί παραδοσιακά συστήνουν στους ασθενείς με ΜΑΛΝΗ διατροφικές αλλαγές ώστε να βελτιωθεί η υγεία του ήπατός τους, μέχρι τώρα δεν είχε αποδειχτεί μέσα από την επιστημονική έρευνα εάν η βελτίωση της διατροφής μπορεί να δράσει και προληπτικά ενάντια στη συγκεκριμένη νόσο.

Έτσι, οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν το ζήτημα σε βάθος αναλύοντας μεγάλο όγκο δεδομένων που αφορούσαν συνολικά 1.521 άτομα. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε αναλυτικά διατροφικά ερωτηματολόγια και επίσης υποβλήθηκαν σε εξέταση μέτρησης του συσσωρευμένου λίπους στο συκώτι τους. Οι συμμετέχοντες απάντησαν στα ερωτηματολόγια και υποβλήθηκαν στην εξέταση δύο φορές σε διάστημα 3-4 ετών.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, όσοι από τους συμμετέχοντες στράφηκαν στο πρότυπο της Μεσογειακής Δίαιτας –δηλαδή αύξησαν σταδιακά την κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, ψαριού, άπαχων πρωτεϊνών, λαχανικών και ελαιόλαδου– μείωσαν κατά τουλάχιστον 26% τον κίνδυνο εκδήλωσης ΜΑΛΝΗ.

Επίσης, και όσοι συμμετέχοντες στράφηκαν και σε μια άλλη «φιλική προς το συκώτι» δίαιτα, που ονομάζεται Εναλλακτικός Δείκτης Υγιεινής Διατροφής (Alternative Healthy Eating Index – AHEI) και που έχει σχεδιαστεί με βάση τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής (HEI) του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, υπολογίστηκε ότι μείωσαν κατά τουλάχιστον 21% τον κίνδυνο ΜΑΛΝΗ. Βασική αρχή του AHEI είναι η έμφαση στην ποιότητα των τροφών που εντάσσονται στη διατροφή παρά στο ποσοστό των μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά) που αυτή περιλαμβάνει. Για παράδειγμα, τα προϊόντα ολικής άλεσης πρέπει να προτιμώνται έναντι των επεξεργασμένων (λευκών) υδατανθράκων, ενώ τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά πρέπει να προτιμώνται έναντι των κορεσμένων και των τρανς λιπαρών.

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εύρημα των ερευνητών ήταν ότι η βελτίωση της διατροφής φάνηκε να αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι ακόμη και σε άτομα με γενετική προδιάθεση απέναντι στη ΜΑΛΝΗ.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής συσχετίζεται με μικρότερη συσσώρευση λίπους στο συκώτι και μειώνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση της μη αλκοολικής νόσου του ήπατος, ιδίως στα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ΜΑΛΝΗ λόγω του γενετικού τους υποβάθρου» δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης της σχετικής μελέτης, Δρ Ντάνιελ Λέβι, από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.

Οι συμμετέχοντες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση ήταν αυτοί που αύξησαν κυρίως την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης, τα οποία έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες. «Υποθέτουμε ότι αυτές οι τροφές περιορίζουν τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι επειδή αυξάνουν τη διαθεσιμότητα ενέργειας και παράλληλα επηρεάζουν το αίσθημα του κορεσμού ώστε να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους» αναφέρει ο Δρ Λέβι. «Επίσης, είναι πιθανό η πρόσληψη φυτικών ινών να επηρεάζει τα βακτήρια του εντέρου κατά τρόπο που αυτά εν συνεχεία επιδρούν θετικά στη διαδικασία συσσώρευσης λίπους στο συκώτι».

Να σημειωθεί ότι και οι δύο υγιεινές δίαιτες που μελετήθηκαν περιλαμβάνουν ελάχιστες μόνο ποσότητες κόκκινου κρέατος, το οποίο προωθεί τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, ενώ ενθαρρύνουν την κατανάλωση τροφών που συμβάλλουν στη μείωση του ποσοστού λίπους, όπως οι ξηροί καρποί, επισημαίνει ο Δρ Λέβι. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Gastroenterology.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ