Διάγγελμα Μητσοτάκη σήμερα: Το γαλλικό μοντέλο στο lockdown και η νέα… κανονικότητα


Στην κατάσβεση των «εστιών» που «φουντώνουν» την μετάδοση του κορονοϊού εστιάζουν τα μέτρα τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει και θα αποτελούν από την ερχόμενη Δευτέρα τη νέα κανονικότητα. Ο τρόπος ή και διακοπή λειτουργίας τομέων όπως της εστίασης, χώρων ψυχαγωγίας, σινεμά, θεάτρων και γυμναστηρίων αποτελεί τον πυρήνα της ύστατης προσπάθειας, η επιτυχία της οποίας θα ενισχύσει τα αποθέματα «οξυγόνου» και θα αποτρέψει την εφαρμογή ενός καθολικού lockdown.

Άλλωστε όπως ανέφεραν στο Νewsbomb.gr καλά ενημερωμένες πηγές από την καθημερινή ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων καθώς και οι αναλυτικές αναφορές της καθημερινής ιχνηλάτησης δείχνουν ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη συσχέτιση και σύνδεση των κρουσμάτων με τη διασκέδαση, τις αθλητικές δραστηριότητες, καθώς επίσης μαζικές κοινωνικές και άλλου τύπου συναθροίσεις. Δεδομένα που αποτελούν σημαντική παράμετρο στην αξιολόγηση των λοιμωξιολόγων.

Γι’ αυτό και η αυστηροποίηση των μέτρων με αμιγώς στοχευμένο χαρακτήρα αποτελούν μονόδρομο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του για το μέλλον σε αυτή τη φάση της πανδημίας της μεγαλύτερης, κατά τους ειδικούς, εστίας υπερμετάδοσης του Covid-19, κι αυτή δεν είναι άλλη από την εστίαση. Οι γενναίες αποφάσεις τις οποίες φέρονται να έχουν εισηγηθεί οι λοιμοξιωλόγοι στην κυβέρνηση, φαίνεται κατά πληροφορίες να μεταφράζεται σε ολική αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων του χειμαζόμενου -από την πανδημία-κλάδου. Το «λουκέτο» στην εστίαση θα είναι διάρκειας κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης δεκαπενθήμερης ή και εικοσαήμερης διάρκειας.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι πάνω στο τραπέζι έχουν βρεθεί και ηπιότερα σενάρια όπως η μείωση του ωραρίου λειτουργίας ακόμη και στις 9 το βράδυ ή στις 10, για τις περιοχές που βρίσκονται στο πορτοκαλί επίπεδο, δηλαδή στην κατηγορία της αυξημένης επιτήρησης. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί η ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων, με επιπλέον προβλέψεις για λειτουργία των καταστημάτων μόνο με τα τραπεζοκαθίσματα, μείωση του αριθμού των κρατήσεων ή αυστηρότερο πλαίσιο στον ανώτατο αριθμό των θαμώνων, ή και η λύση της λειτουργίας μόνο σε εξωτερικούς χώρους όπως στο πρώτο στάδιο της επιστροφής στην κανονικότητα μετά την άρση των περιορισμών που ίσχυαν κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Αναλόγως με το ωράριο θα διαμορφωθεί και το χρονικό περιθώριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας, περίπου μια ώρα μετά το κλείσιμό των καταστημάτων του συγκεκριμένου κλάδου.

Στον αστερισμό του λουκέτου φαίνεται πως περνάνε και οι προαναφερθείσες κατηγορίες της κοινωνικής δραστηριότητας όπως γυμναστήρια, αίθουσες ψυχαγωγίας, θέατρα και σινεμά, αλλά και η αναστολή των ερασιτεχνικών αθλητικών δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την επέκταση της τηλεργασίας στο 50% και της καθολικής τηλεκπαίδευσης στα πανεπιστήμια, αλλά και την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στις ζώνες χαμηλού επιδημιολογικού κινδύνου, δηλαδή στις πράσινες και στις κίτρινες περιοχές.

Η επιτυχία του επικαιροποιημένου σχεδίου θα κριθεί όπως λένε μονότονα στην κυβέρνηση από την ανταπόκριση των πολιτών σε αυτά. Σε αυτό το πεδίο η εντατικοποίηση των ελέγχων για την επίβλεψη της εφαρμογής τους, θεωρείται κομβικό, και έτσι μόνο την Πέμπτη η Ελληνική Αστυνομία πραγματοποίησε Πέμπτη 44.279 ελέγχους κατά τους οποίους βεβαιώθηκαν:

-200 παραβάσεις για μετακίνηση από 00:30 έως 05:00 και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ. Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 1.584 σχετικές παραβάσεις.

-4 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιεπιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.). Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 1.036 σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 82 άτομα.

-1.357 για μη χρήση μάσκας-μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ. Από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 30.020 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 29.999 διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ και 21 των 300 ευρώ.

Διαφορετικά θα αποτελέσουν αναγκαιότητα οι αλλαγές σε αυτήν την εκδοχή της κανονικότητας και η επαναφορά εκείνης του lockdown, όχι στις διαστάσεις που είχε τον περασμένο Μάρτιο. Για την ακρίβεια η επαναλειτουργία του 13033 θα είναι μια από τις ομοιότητες. Το μοντέλο που φαίνεται πως προκρίνεται είναι…τρικολόρ, δηλαδή αυτό που έχει θέσει σε εφαρμογή τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Γαλλία. Στο «εξάγωνο» της Μεσογείου, επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι για την αγορά βασικών αγαθών, την παροχή ιατρικής βοήθειας και τη σωματική άσκηση για μία ώρα κάθε μέρα. Έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο χώρο εργασίας τους εάν ο εργοδότης τους θεωρεί ότι είναι αδύνατη η τηλεργασία, ενώ τα περισσότερα σχολεία παραμένουν ανοιχτά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ