Οι φονικότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία: Από τον Ναπολέοντα στους τζιχαντιστές


Η Γαλλία συνδιαλέγεται με κάθε μορφής τρομοκρατία για πάνω από δύο αιώνες. Οι πρόσφατες επιθέσεις ξύπνησαν μνήμες που ξεκινούν από τα βάθη των αιώνων.

Ήταν 24 Δεκεμβρίου 1800 όταν και ανεπιτυχώς επιχειρήθηκε να δολοφονηθεί ο Ναπολέων από πολιτικούς του αντιπάλους.

Τότε, την ώρα που ο Ναπολέων μετέβαινε στην Όπερα των Παρισίων για να παρακολουθήσει τη γαλλική πρεμιέρα του ορατορίου του Γιόζεφ Χάιντν «Η Δημιουργία» σημειώθηκε βομβιστική επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 50. Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό και τα αίτια αλλά και η δράση των τρομοκρατών έχει αλλάξει.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι γαλλικής προελεύσεως και ο όρος τρομοκρατία (terrorisme στα γαλλικά) και σημαίνει πρόκληση τρόμου σε άτομα, ομάδες ατόμων ή και σε ολόκληρη κοινότητα, με τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων βίας, που στρέφονται, είτε κατά ατόμων, είτε αδιακρίτως, κατά πολιτών και που αποβλέπουν στην επίτευξη ορισμένων σκοπών, κυρίως βιοθεωρητικού ή κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα.

Οι περισσότερες και οι σπουδαιότερης σημασίας τρομοκρατικές πράξεις έχουν συμβεί στο Παρίσι επί γαλλικού εδάφους χωρίς να λείπουν κι άλλες πόλεις όπως η Νίκαια.

Η γαλλική λέξη «terrorisme» πέρασε στη συνέχεια στην ελληνική γλώσσα και αποδόθηκε ήδη από το 1840 ως «τρομοκρατία» από τον λόγιο Νικόλαο Λεβίδη (1765-1852).

Παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν τον 20ο αιώνα, το φαινόμενο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις από το 2012 και ύστερα, όταν και γιγαντώθηκε παγκοσμίως η ισλαμιστική τρομοκρατία.

Τουλούζη, Μάρτιος 2012

Στις 11 και 15 Μαρτίου 2012 ο Μοχαμέντ Μερά σκοτώνει τρεις στρατιωτικούς στην Τουλούζη και στο Μοντομπάν (νότια). Κατόπιν, την 19η Μαρτίου, σκοτώνει τρία παιδιά και έναν εκπαιδευτικό σε εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη. Πέφτει νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών την 22α Μαρτίου.

Charlie Hebdo, Ιανουάριος 2015

Στις 7 Ιανουαρίου 2015 ολιγομελής ομάδα ενόπλων επιτέθηκε στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι της Γαλλίας. Ο απολογισμός της επίθεσης ήταν 12 νεκροί (ανάμεσά τους δύο νεκροί αστυνομικοί) και επτά τραυματίες. Οι δράστες πραγματοποίησαν την επίθεση ανοίγοντας πυρ και κραυγάζοντας την φράση Αλλάχ Ακμπάρ, δηλαδή ο Θεός είναι μεγάλος, στο όνομα του προφήτη του Ισλάμ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε την επίθεση τρομοκρατική και πράξη ακραίας βαρβαρότητας. Από την πλευρά του το Ισλαμικό Κράτος χαρακτήρισε τούς δύο τρομοκράτες ήρωες.

Παρίσι, 13 Νοεμβρίου 2015

Από τις 21:16 και τις επόμενες τρεις περίπου ώρες σημειώθηκαν τουλάχιστον τρεις εκρήξεις και έξι μαζικοί πυροβολισμοί, συμπεριλαμβανομένων εκρήξεων στο Σταντ ντε Φρανς στο Σαιν-Ντενί, βόρεια του κέντρου του Παρισιού και στο Ιλ-ντε-Φρανς. Η επίθεση με τα περισσότερα θύματα έγινε στο Θέατρο Μπατακλάν.

Συνολικά από τις επιθέσεις αναφέρεται ότι σκοτώθηκαν 129 άνθρωποι, από τους οποίους περίπου 90 στο θέατρο Μπατακλάν.

Μανιανβίλ, Φεβρουάριος 2016

Αστυνομικός στην Μανιανβίλ, κοντά στο Παρίσι, και η σύντροφός του δολοφονούνται μέσα στο σπίτι τους από 25χρονο τζιχαντιστή στις 11 Φεβρουαρίου. Ο δράστης, ο οποίος αναλαμβάνει μέσω Twitter και Facebook την ευθύνη για την ενέργεια εξ ονόματος του Ισλαμικού Κράτους, σκοτώνεται από ειδική μονάδα.

Νίκαια, 14 Ιουλίου 2016

Τυνήσιος 31 ετών, στο τιμόνι ενός φορτηγού, πέφτει πάνω στο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει το σόου πυροτεχνημάτων για την εθνική εορτή της 14ης Ιουλίου στη Νίκαια, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 86 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 400.

Πέφτει νεκρός από πυρά αστυνομικών. Την ευθύνη αναλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος.

1η Οκτωβρίου2017

29χρονος Τυνήσιος σκοτώνει δύο νέες μπροστά στον σιδηροδρομικό σταθμό Σεν Σαρλ της Μασσαλίας, κραυγάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ», πριν πέσει νεκρός από σφαίρες ανδρών του στρατού που έχουν αναπτυχθεί στην πόλη στο πλαίσιο της επιχείρησης Sentinelle. Την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος.

23η Μαρτίου 2018

Γάλλος μαροκινής καταγωγής κλέβει αυτοκίνητο στην Καρκασόν (νότια) σκοτώνοντας τον επιβάτη και τραυματίζοντας τον οδηγό σοβαρά με πυροβόλο όπλο. Λίγο αργότερα, ανοίγει πυρ εναντίον τεσσάρων αστυνομικών και τραυματίζει έναν.

Κατόπιν εισβάλλει σε σούπερ-μάρκετ στην πόλη Τρεμπ, κραυγάζει «Αλλάχου Άκμπαρ», σκοτώνει τον κρεοπώλη κι έναν πελάτη. Ένας αντισυνταγματάρχης της χωροφυλακής, ο Αρνό Μπελτράμ, ο οποίος προσφέρεται να γίνει ο ίδιος όμηρος για να απελευθερωθεί μια γυναίκα, τραυματίζεται θανάσιμα λίγο πριν γίνει επίθεση των ειδικών δυνάμεων. Ο τζιχαντιστής σκοτώνεται στην επιχείρηση της ειδικής Μονάδας Επέμβασης της Γαλλικής Χωροφυλακής (Groupe d’intervention de la Gendarmerie nationale, GIGN), κατά την οποία τραυματίζονται δύο στελέχη της. Την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει το ΙΚ.

12η Μαΐου 2018

Εικοσάρης Γάλλος γεννημένος στην Τσετσενία επιτίθεται με μαχαίρι εναντίον διερχομένων στη συνοικία Οπερά, στην καρδιά του Παρισιού, κραυγάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ». Σκοτώνει έναν άνθρωπο και τραυματίζει άλλους τέσσερις, πριν πέσει νεκρός από σφαίρες αστυνομικών. Την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ