Σχολή Ευελπίδων: Ένα φυτώριο ελπίδων στη Βάρη ανοιχτό στην τοπική κοινωνία

(ÎÝíç äçìïóßåõóç) Óôéò åãêáôáóôÜóåéò ôçò ÓôñáôéùôéêÞò Ó÷ïëÞò Åõåëðßäùí (ÓÓÅ) óôç ÂÜñç ÁôôéêÞò ðñáãìáôïðïéÞèçêå ðáñïõóßá ôïõ Õöõðïõñãïý ÅèíéêÞò ¢ìõíáò ê. Êùíóôáíôßíïõ Óðçëéüðïõëïõ, ç ôåëåôÞ ðáñÜäïóçò – ðáñáëáâÞò ôùí êáèçêüíôùí ôïõ Áñ÷çãïý Ãåíéêïý Åðéôåëåßïõ Óôñáôïý áðü ôï Óôñáôçãü ê. Öñáãêïýëç ÖñÜãêï, óôïí ÁíôéóôñÜôçãï ê. Êùíóôáíôßíï ÆéáæéÜ, ÐÝìðôç 03 Íïåìâñßïõ 2011. ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÕÅÈÁ/STR

Με την ιστορία του ελληνικού στρατού είναι άρρηκτα πλέον συνδεδεμένη η Βάρη.

Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων που ιδρύθηκε το 1828 στο Ναύπλιο από τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια ξεκίνησε να λειτουργεί στις σημερινές της εγκαταστάσεις, επί της λεωφόρου Βάρης Κορωπίου, το 1982. Η μετεγκατάσταση στη Βάρη συνέπεσε με μια σειρά μεγάλων αλλαγών που άλλαξαν ριζικά τον χαρακτήρα της Σχολής, αν και ο σκοπός της παραμένει πάντα ο ίδιος.

Η δεκαετία του 1980 άλλωστε σηματοδότησε βαθιές κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές στη χώρα μας και αυτές αφορούσαν και το στράτευμα, η ηγεσία του οποίου προέρχεται από τα αμφιθέατρα αυτής της Σχολής. Είναι ενδιαφέρουσα σύμπτωση ότι ο σημερινός Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, αποφοίτησε από την Σχολή Ευελπίδων το 1982 ως Ανθυπίλαρχος, όταν δόθηκαν ξίφη αξιωματικών για πρώτη φορά στη Βάρη.

12 χρόνια έργα

Η διαδικασία μετεγκατάστασης της Σχολής από το Αβερώφειο οικοδομικό συγκρότημα στο Πεδίον του Άρεως (όπου σήμερα βρίσκονται τα δικαστήρια) στη Βάρη ήταν ιδιαίτερα μακρά. Η έκταση εξασφαλίστηκε από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας το 1970. Από τη συνολική έκταση των 4.310 στρεμμάτων, τα 1.620 στρέμματα προήλθαν από απαλλοτριώσεις για τις οποίες δαπανήθηκαν 225 εκατομμύρια δραχμές (σε τιμές του 1970). Τα υπόλοιπα 2.690 στρέμματα που βρίσκονται στο ορεινό κομμάτι της έκτασης, επί του Υμηττού, ανήκαν στην Εκκλησία και ανταλλάχθηκαν με στρατιωτικές εκτάσεις στο Κολωνάκι, κοντά στη Μονή Πετράκη.

Τα εγκαίνια έγιναν με την ορκωμοσία των πρωτοετών ευέλπιδων του 1982, στις 10 Δεκεμβρίου, από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, παρόντος του τότε πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Σχολής κατασκευάστηκαν μετά τα εγκαίνιά της. Σημαντικότερη από αυτές είναι το κλειστό κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων, το οποίο πήρε το όνομα «Κύπρος», καθώς αποτέλεσε δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας που δαπάνησε 2 δισ. δραχμές. Το κολυμβητήριο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου 1995 από τον τότε Κύπριο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.

Μια εποχή αλλαγών

Το 1983 πραγματοποιήθηκε μια αλλαγή σταθμός στην εξέλιξη της Σχολής Ευελπίδων. Από τη χρονιά εκείνη και μέχρι σήμερα η είσοδος των Ευέλπιδων στη Σχολή εντάχθηκε στο σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων, καταργώντας τις ιδιαίτερες εξετάσεις που ίσχυαν από την ίδρυσή της. Από το 1945 ως το 1981 απαιτείτο άλλωστε από τους υποψηφίους Πιστοποιητικό Κοινωνικών Φρονημάτων. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ουδέποτε στην ιστορία της Σχολής Ευελπίδων, από το 1928 μέχρι σήμερα, το θρήσκευμα των υποψηφίων δεν αποτέλεσε κριτήριο απο- κλεισμού τους.

Τελευταίο ορόσημο στο πραγματικό άνοιγμα της Σχολής στην ελληνική κοινωνία ήταν η είσοδος γυναικών. Μόλις τον Δεκέμβριο του 1990 ψηφίστηκε ο νόμος που επέτρεπε την είσοδο κοριτσιών στη Σχολή Ευελπίδων! Στις 16 Σεπτεμβρίου 1991, οι 3 πρώτες μαθήτριες πέρασαν την πύλη της της Σχολής Ευελπίδων. Ήταν η Αλεξάνδρα Βούλγαρη, η Ειρήνη Σταματάκη και η Παναγιώτα Φραγκιάδου (αντισυνταγματάρχης σήμερα και διοικήτρια στο Στρατόπεδο του Γυθείου).

Σχολή ανοιχτή στην κοινωνία

Η Σχολή Ευελπίδων είναι μια αμιγώς στρατιωτική εγκατάσταση: Ψηλοί φράχτες και φυλάκια με ένοπλους σκοπούς αποτρέπουν την είσοδο σε όσους δεν έχουν ειδική άδεια. Και βέβαια, πινακίδες επισημαίνουν ότι απαγορεύεται η φωτογράφηση.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι διοικήσεις της Σχολής και βέβαια η ηγεσία του Στρατού έχουν επιτρέψει ένα μεγάλο άνοιγμα στην τοπική κοινωνία. Η σημαντική έλλειψη μεγάλων αθλητικών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή ώθησε τοπικούς φορείς να χτυπήσουν την πόρτα της Σχολής, η οποία συναίνεσε σε γενναίες παραχωρήσεις του κλειστού κολυμβητηρίου.

Την αρχή έκανε ο ΝΑΟ Κέκρωψ Κορωπίου το 2007 για τα τμήματα εκμάθησης κολύμβησης. Ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα ο νεοσύστατος τότε Αθλητικός Κολυμβητικός Όμιλος Βάρης Βάρκιζας, ο Αρίων Γλυφάδας και πρόσφατα ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης.

Φέτος η Σχολή γιορτάζει τα 190 χρόνια από την ίδρυσή της. Στο πλαίσιο των εορτασμών ζήτησε από τους όμορους Δήμους και αποφασίστηκε από τα αρμόδια όργανα, να μετονομαστεί η λεωφόρος Βάρης Κορωπίου σε «Λεωφόρος Σχολής Ευελπίδων».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ