Θερμό επεισόδιο Ελλαδας – Τουρκίας: Ο Ερντογάν στέλνει τα τρυπάνια στο Αιγαίο


Η κατάσταση με τον Ταγίπ Ερντογαν δείχνει να ξεφεύγει – Όπως ο ίδιος αποκάλυψε πέραν του ερευνητικού Oruc Reis είναι έτοιμος να βγάλει και τα τρυπάνια της Τουρκίας με απώτερο στόχο να δημιουργήσει συνθήκες εμπλοκής στο Αιγαίο. Και με το Oruc Reis, και με το Barbaros και με το Fatih η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνές της» διεμήνυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας σύμφωνα τον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «Όταν θα ανακαλύψει κοιτάσματα, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά»! 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Αναντολού, το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει σεισμικές μελέτες στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί με δύο άλλα σκάφη, τα Αταμάν και Τζένγκις Χαν.

Πλέον έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται το εφιαλτικό σενάριο ότι αμέσως μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να προσβάλλει την εν δυνάμει ελληνική ΑΟΖ με γεωτρύπανα προκειμένου να προχωρήσει σε εξορύξεις. Δεν είναι καθολου απίθανο να προχωρήσει ακόμα και σε προσβολή της ήδη χαραγμένης ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ και εκεί τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα και πιο επικίνδυνα. Προς το παρόν η ελληνική πλευρά απαντά μόνο μέσω της διπλωματικής οδού στις εντεινόμενες προκλήσεις των Τούρκων.

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα προέβη η Αθήνα για τη νέα παράνομη Navtex για έρευνες του σκάφους Oruc Reisς νότια της Ρόδου. Παράλληλα, ο σταθμός του Ηρακλείου στην Κρήτη της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex καλώντας τους ναυτιλομμένους να αγνοήσουν την τουρκική Navtex. Το θέμα της Τουρκία έχει ξεφύγει από τα διμερείς σχέσεις, είναι ευρωπαϊκό, και αγγίζει τις ευρωτουρκικές σχέσεις είτε αυτό έχει να κάνει με τα γεωπολιτικά συμφέροντα, είτε με την οικονομική συνεργασία, είτε με το μεταναστευτικό ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ο Στέλιος Πέτσας στη σκιά της τουρκικής Navtex.

Την ίδια ώρα με μία άκρως προκλητική ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι απαντά στην έντονη διαμαρτυρία του ελληνικού ΥΠΕΞ για τη νέα τουρκική NAVTEX με την οποία επεκτείνονται οι έρευνες του Oruc Reis νότια της Ρόδου.

Ο Ακσόι στην ανακοίνωση χαρακτηρίζει ως μάταιη την προσπάθεια της Ελλάδας να αντιδράσει και να εμποδίσει τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Είναι μάταιη η προσπάθεια της Ελλάδας να διαμαρτύρεται στις δραστηριότητές μας μετά από κάθε NAVTEX, με βάση τις μαξιμαλιστικές τις διεκδικήσεις. Η χώρα μας θα συνεχίσει τις έρευνες στην περιοχή στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο», τονίζει στην ανακοίνωσή του. Έχει μάλιστα το θράσος να καλεί την Ελλάδα «σε διάλογο άνευ όρων».

«Αντί να κατηγορεί την Τουρκία με αβάσιμες κατηγορίες και να παραπονιέται σε τρίτες χώρες όπως κάνει πάντα, περιμένουμε από την Ελλάδα να απέχει από τέτοια βήματα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή και να συμβάλει στη δημιουργία ενός κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Ακσόι. Σε αυτό το πλαίσιο, «προσκαλούμε και πάλι την Αθήνα σε διάλογο “άνευ όρων” τόσο για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και για τα υπόλοιπα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε και πάλι το γνωστό προκλητικό του πρόσωπο καθώς ενώ Ελλάδα και Τουρκία μετρούν τις πληγές τους από τον σεισμό των 6.7 Ρίχτερ της Σάμου, εκείνος συνεχίζει το… χαβά του.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ