Λατρεύεις τον καφέ; Μάθε τι ρόλο παίζουν τα γονίδιά σου σ’ αυτό!


Οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν τον καφέ, αλλά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που πίνουν καφέ από συνήθεια και δεν τρελαίνονται για τη γεύση τους. Πώς εξηγείται αυτή η διαφορά ανάμεσα στους ανθρώπους; Είναι απλά θέμα γεύσης;
Όχι! Σύμφωνα με νέα έρευνα, το πώς αντιλαμβάνεσαι τη γεύση του καφέ είναι θέμα γονιδίων! Η διεθνής επιστημονική έρευνα αναφέρει πως όσο πιο ευαίσθητος είναι κάποιος στην πικρή γεύση της καφεΐνης, τόσο περισσότερους καφέδες πίνει!

Σύμφωνα με τη μελέτη, ανάλογα με τη γενετική προδιάθεση, οι άνθρωποι τείνουν να προτιμούν τον καφέ ή το τσάι.

Ο καφές, αλλά και το τσάι, έχουν ορισμένα συστατικά, τα οποία τους προσδίδουν αυτή την πικρή γεύση. Αυτή η πικρή γεύση, όσο περίεργο και να σου ακουστεί, κατέληξε να γίνει ένα σύστημα προειδοποίησης για να προστατεύονται οι άνθρωποι από δυνητικά επικίνδυνες ουσίες.

Μπορεί αυτό κανονικά να έπρεπε να σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα απέφευγαν τον καφέ, όμως, τελικά συνέβη το ακριβώς αντίθετο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 430.000 ανθρώπους ηλικίας 37 έως 73 ετών.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι οι ευαίσθητοι στην πικρή γεύση άνθρωποι, εξαιτίας της σχετικής γονιδιακής παραλλαγής στο γονιδίωμά τους, πίνουν περισσότερο καφέ! Μάλιστα, τα αυξημένα «πικρά γονίδια» αυξάνουν περίπου κατά 20% την πιθανότητα να πίνει κάποιος περισσότερους από τέσσερις καφέδες τη μέρα.

«Θα περίμενε κανείς οι άνθρωποι που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην πικρή γεύση της καφεΐνης, να πίνουν λιγότερο καφέ. Το αντίθετο, όμως, προκύπτει από την έρευνά μας, καθώς έχουν μάθει να συσχετίζουν την πικράδα με τα καλά πράγματα», σημείωσε ο επικεφαλής ερευνητής.

Η έρευνα διαπίστωσε, όμως, και κάτι άλλο: Ότι υπάρχει κι ένα διαφορετικό γονιδιακό υπόβαθρο στην ευαισθησία στην πικρή γεύση. Όσοι άνθρωποι έχουν διαφορετικά γονίδια, τα οποία τους κάνουν να είναι πιο ευαίσθητοι στα πράσινα λαχανικά και το ανθρακούχο νερό, είναι πιθανό να προτιμούν το τσάι απ’ τον καφέ.

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν 4% μεγαλύτερη πιθανότητα να πίνουν περισσότερα από πέντε φλιτζάνια τσαγιού τη μέρα, ενώ γενικά αποφεύγουν τον καφέ.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ