«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι


Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Πώς θα πάρετε επιδότηση έως και 80%

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας το ύψος του προγράμματος θα φτάσει τα 850 εκατ. ευρώ.

Το «Εξοικονομώ-Aυτονομώ» (Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ) θα παρέχει κίνητρα για 10 βασικούς τύπους παρεμβάσεων που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας των κατοικιών.

Σύμφωνα με τον σχετικό οδηγό που έχει δημοσιευθεί, το πρόγραμμα επιδοτεί έως 85% και με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών. Στόχος είναι η μείωση των ενεργειακών αναγκών, ο περιορισμός της κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων και η μετάβαση σε ένα «Έξυπνο Σπίτι».

Στη δράση μπορούν να ενταχθούν κτήρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία, των οποίων οι ιδιοκτήτες επιδοτούνται ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια σύμφωνα με τον σχετικό Οδηγό. Επίσης προαιρετική είναι και η λήψη δανείου του οποίου οι τόκοι επιδοτούνται. Στη δράση περιλαμβάνονται και κίνητρα για παρεμβάσεις σε πολυκατοικίες και κοινόχρηστους χώρους.

Το 96% των κτηρίων ανά την Ελλάδα κατατάσσονται στις χαμηλότερες, από την άποψη της ενεργειακής απόδοσης, κατηγορίες σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τις ενεργειακές επιθεωρήσεις που έγιναν κατά την 8ετία 2011 – 2019.

Κατά συνέπεια, το σύνολο σχεδόν του κτιριακού αποθέματος της χώρας είναι επιλέξιμο για ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που θα ξεκινήσει να «τρέχει» ανά Περιφέρεια από τις 30 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΝ στο διάστημα 2011 – 2019 εκδόθηκαν συνολικά 1.815.232 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων (62,02%) κατατάσσεται στην ενεργειακή κατηγορία Ε-Η, το 34,49% στη Γ-Δ και μόλις το 2,9% στην Α-Β. Η ίδια εικόνα προκύπτει από τα στατιστικά που αφορούν αποκλειστικά τις κατοικίες, τις οποίες αφορά το νέο πρόγραμμα (για κτίρια επαγγελματικών χρήσεων καθώς και για κτίρια του Δημοσίου θα ακολουθήσουν άλλες προκηρύξεις προγραμμάτων από το ΥΠΕΝ). Δηλαδή το 95% – 96% των ενεργειακών πιστοποιητικών που εκδόθηκαν για διαμερίσματα και μονοκατοικίες εντάσσονται στις κατηγορίες Γ-Δ και Ε-Η.

Υπενθυμίζεται ότι στο νέο πρόγραμμα, μετά τη διεύρυνση των κριτηρίων για την υπαγωγή στο νέο πρόγραμμα, πλέον μπορούν να ενταχθούν στις ενισχύσεις κατοικίες που έχουν καταταγεί σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ, ενώ στα προηγούμενα προγράμματα ήταν επιλέξιμες οι κατοικίες μέχρι την κατηγορία Δ.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Xατζηδάκης κατά την παρουσίαση της προδημοσίευσης του Οδηγού του προγράμματος, οι βασικές διαφορές με τα παλιά «Εξοικονομώ» είναι:

  • Η πολύ υψηλότερη χρηματοδότηση των 850 εκατ. ευρώ (υπενθυμίζω ότι όλα τα προγράμματα που «έτρεξαν» από το 2011 και μετά είχαν συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 1,3 δισ. ευρώ)
  • Το πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επιδοτήσεων που φτάνει ακόμα και το 85% (95% στις λιγνιτικές περιοχές – ρήτρα δίκαιης μετάβασης), και συνδέεται για πρώτη φορά με την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας.
  • Η παράμετρος της ενεργειακής αυτονομίας, με εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων και παρεμβάσεις για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας στα σπίτια (198.03 kWh/m2) καταναλώνεται κυρίως για την κάλυψη αναγκών σε θέρμανση. Προκύπτει επίσης ότι τα πιο ενεργοβόρα κτίρια κατοικιών είναι οι μονοκατοικίες (415.19 kWh/m2), ενώ τα κτίρια των πολυκατοικιών έχουν μέση ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας ίση με 264.63 kWh/m2. Μια ακόμη αδυναμία του ελληνικού κτιριακού αποθέματος είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα των κτιρίων θερμαίνεται με παραδοσιακά μέσα καθώς το πετρέλαιο συνεισφέρει κατά μέσο όρο 51,38% στο ενεργειακό ισοζύγιο των κτιρίων κατοικίας, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια κατά 33,70%.

Ακολουθεί με μικρότερα ποσοστά το φυσικό αέριο (για το οποίο ωστόσο είναι περιορισμένη γεωγραφικά και η πρόσβαση των καταναλωτών) ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 9% της ενέργειας στις μονοκατοικίες προέρχεται από βιομάζα. Δηλαδή από τζάκια και σόμπες.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας. Το υπουργείο έχει ανακοινώσει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για κάθε Περιφέρεια της χώρας για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ώστε οι πολίτες να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να κριθεί επιλέξιμη μία κατοικία (μονοκατοικία, μεμονωμένο διαμέρισμα ή διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία τύπου Α):

Να υφίσταται νόμιμα, να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα, να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και να έχει καταταχθεί βάσει του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της «Γ» (από «Δ» που ήταν στους προηγούμενους κύκλους).

Ήδη έχει ενεργοποιηθεί η ειδική γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών (helpdesk) για την καλύτερη ενημέρωση και σωστή προετοιμασία των ενδιαφερόμενων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210 6241829 (20 γραμμές), το οποίο λειτουργεί καθημερινά -εργάσιμες ημέρες- από τις 7.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ.

Η τηλεφωνική εξυπηρέτηση θα καλύπτει όχι μόνο τα «βασικά» ερωτήματα (ποιοι είναι δικαιούχοι, οδηγίες για την υποβολή της αίτησης κ.λπ.) αλλά και εξειδικευμένα θέματα για τις επιλέξιμες παρεμβάσεις, τη χρήση της πλατφόρμας κ.ά. στα οποία θα απαντούν μηχανικοί και εξειδικευμένοι τεχνικοί σύμβουλοι.

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην εξής διεύθυνση: [email protected]

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ