Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιες είναι οι πέντε κατηγορίες που θα πάρουν χρήματα


Αυξημένους θα δουν τους λογαριασμούς τους περίπου 260.000 συνταξιούχοι και 173.000 κληρονόμοι, καθώς ξεκινάει νέος γύρος αναδρομικών

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», τα ποσά αυτά θα καταβληθούν το τελευταίο δίμηνο του έτους από τον ΕΦΚΑ και οι πληρωμές αφορούν στις εξής κατηγορίες:

1. Συνταξιούχοι με 30 συντάξιμα έτη:

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς (συνολικού ύψους 460 εκατ. ευρώ) περιμένει 190.000 συνταξιούχους (παλιούς και νέους με πάνω από 30 συντάξιμα έτη) αφού θα λάβουν αναδρομικά 14 μηνών (από 1/9/2019) έως και 3.528 ευρώ τον μήνα) στις κύριες συντάξεις τους. Ειδικότερα οι νέοι συνταξιούχοι –και μόνο όσοι παίρνουν σύνταξη με 30 και άνω έτη ασφάλισης –μετά τις 13 Μαΐου του 2016 ( με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου ) μαζί με τα αναδρομικά θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση, ενώ όσοι έχουν προσωπική διαφορά θα πάρουν την αύξηση επάνω το ποσό της προσωπικής τους διαφοράς. Διευκρινίζεται ότι οι αυξήσεις αυτές και τα αναδρομικά δεν έχουν καμία σχέση με τα αναδρομικά τα οποία καταβάλλονται αυτή την περίοδο (ύψους 1,4 δισ. ευρώ). Πρόκειται για εφαρμογή του νόμου Βρούτση, ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά θα εφαρμοστεί τον Δεκέμβριο με σημαντική καθυστέρηση λόγω της πανδημίας.

2. Εργαζόμενοι συνταξιούχοι

Αυξήσεις 75% και αναδρομικά για τους συνταξιούχους που εργάζονται μετά τη μείωση της «ποινής» στο 30% τα οποία θα καταβληθούν κατά πάσα πιθανότητα το νέο έτος αφού – λόγω της πανδημίας – άλλαξε ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας. Η σύνταξη θα περικόπτεται κατά 30% αντί για 60% που προβλέπονταν με βάση το προηγούμενο καθεστώς. Μάλιστα επειδή το νέο μέτρο έχει τεθεί σε ισχύ από τα τέλη Φεβρουαρίου θα καταβληθούν αναδρομικά που θα αφορούν τις συντάξεις του Μαρτίου 2020 και μετά.

3. Προσωρινές συντάξεις

Αυξήσεις και αναδρομικά από 1.150 ευρώ έως 6.912 ευρώ σε όλες τις προσωρινές συντάξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί από τις 13/5/2016 και μετά θα καταβληθούν τον Νοέμβριο. Οι αυξήσεις θα είναι έως 285 ευρώ τον μήνα στις προσωρινές συν αναδρομικά από 1.150 ευρώ έως 6.910 ευρώ για χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους που κατέθεσαν αίτηση από 13/5/2016 και δεν έχει εκδοθεί η οριστική τους σύνταξη. Η προσωρινή στα Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες αυξάνεται στο 70% του μέσου εισοδήματος του τελευταίου 12μηνου αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016.

4. Ειδική κατηγορία

Στην πραγματικότητα δεύτερης συμπληρωματικής αποπληρωμής αναδρομικών θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας έως το τέλος του χρόνου για τους συνταξιούχους που έλαβαν μικρότερο ποσό οφειλομένων αναδρομικών από αυτό που δικαιούνται. Πρόκειται για την ειδική περίπτωση συνταξιούχων που πληρώθηκαν πρώτη φορά την κύρια σύνταξη τους μετά τον Ιούνιο του 2015 αλλά είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης έως τον Μάιο του 2016.

5. Κληρονόμοι

Τα αναδρομικά για 172.222 συνταξιούχους λόγω θανάτου θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο ως εξής:

-Αν ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή στο 11μηνο ( Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016) και απεβίωσε μετά τον Μάιο του 2016 οι δικαιούχοι της σύνταξης του ( χήρα ή και τέκνα) θα κάνουν αίτηση σε πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και θα πάρουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές της σύνταξης του θανόντος. Η πλατφόρμα θα λειτουργήσει σύντομα και οι πληρωμές θα γίνουν έως το τέλος Δεκεμβρίου ανάλογα με τις ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων. Ο καθένας από τους κληρονόμους παίρνει τα αναδρομικά που αναλογούν στο μερίδιο του. Για παράδειγμα αν έχουμε χήρα με δύο ανήλικα παιδιά και αναδρομικά 3.000 ευρώ θα το μοιραστούν κατ’ αναλογία η μητέρα και τα δύο τέκνα (με ¼ και ¾ αντίστοιχα).

-Αν έχουμε μόνο τη μητέρα με σύνταξη θανάτου τότε θα πάρει 3.000 ευρώ από τα αναδρομικά που δικαιούνταν ο θανών.

-Αν ο συνταξιούχος απεβίωσε πριν από τον Ιούνιο του 2015 και η χήρα είχε στη δική σύνταξη θανάτου της μείωσης του 11μηνου (Ιουνίου 2015-Μαΐου 216) δεν θα κάνει αίτηση, γιατί τα αναδρομικά πάνε στην ίδια που είχε τις μειώσεις στο διάστημα αυτό.

-Αν ο συνταξιούχος είχε αποβιώσει μέσα στο διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 τότε οι κληρονόμοι θα πάρουν αναδρομικά για όσους μήνες ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή στο 11μηνο αυτό υποβάλλοντας αίτηση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ