Αυτός είναι ο λόγος που ο Ερντογάν έγινε «έξαλλος» με τον Μακρόν


Η σύγκρουση του Εμανουέλ Μακρόν με τον Ταγίπ Ερντογάν, είχε επισημανθεί από αναλυτές πως θα φέρει νέο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη. Όπερ και εγένετο. Τι κρύβεται, όμως, πίσω από αυτή την κόντρα;

Η τελευταία επίθεση στη Βιέννη με πέντε νεκρούς είναι άλλη μία απόδειξη του γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αντιμετωπίσει από την ρίζα το πρόβλημα της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Επτά θύματα της επίθεσης βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και η ζωή τους κινδυνεύει, μετέδωσε σήμερα το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA επικαλούμενο εκπρόσωπο των υγειονομικών υπηρεσιών.

Η κόντρα μεταξύ Ερντογάν και Μακρόν είναι πολύχρονη και δεν αφορά μόνο την σχέση της Ευρώπης με το Ισλάμ. Στην εξίσωση συμπεριλαμβάνονται συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, την Συρία, αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος αποφεύγει τεχνηέντως να καταδικάσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις μουσουλμάνων στην Ευρώπη, βρήκε ευκαιρία προκειμένου ο ίδιος να εμφανιστεί ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων. Η προσπάθεια αυτή δεν είναι καινούργια.

Διαδηλώσεις κατά του Μακρόν στην ΚωνσταντινούποληASSOCIATED PRESS

Ο Ερντογάν εδώ και μία δεκαετία μπροστά στην καταβαράθρωση καθεστώτων και της σταθερότητας στην Μέση Ανατολή επιχειρεί να παρουσιάσει την Τουρκία, ως αντιδιαστολή και με το Ιράν, ως την μοναδική κρατική οντότητα μουσουλμάνων που δύναται να υπερασπιστεί την θρησκεία και τον τρόπο ζωής στο Ισλάμαπέναντι στους Δυτικούς.

Μαζί με τα παραπάνω, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να εδραιώσει τις παράλογες απαιτήσεις του στην ανατολική Μεσόγειο, σε μία προσπάθεια που εκτός από την Ελλάδα, βρίσκει απέναντί του και την Γαλλία του Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος εκτός από τις συμφωνίες για τα εξοπλιστικά που έχει προχωρήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει πολλάκις εκφράσει την ανησυχία του εντός της ΕΕ για την συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία έχει απέναντί της μία Ένωση που διστάζει να την καταδικάσει λόγω των οικονομικών συμφερόντων πολλών κρατών-μελών μαζί της.

Αυτά, όμως τα συμφέροντα προκαλούν ρήγμα εντός της ΕΕ, αφού Βερολίνο και Παρίσι δεν μπορούν να συμπλεύσουν. Αυτήν την ασυνεννοησία εκμεταλλεύεται ο Ερντογάν.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμη επίπεδο στη διένεξη μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας με αντικείμενο τον ισλαμισμό. Ο πρόεδρος Ερντογάν έριξε πρόσφατα λάδι στη φωτιά συμβάλλοντας στη δημιουργία του κλίματος, μέσα στο οποίο έλαβαν χώρα οι επιθέσεις των τελευταίων ημερών.

Αφορμή, όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα FAZ δεν είναι ούτε η διένεξη στην ανατολική Μεσόγειο, όπου αντιπαρατίθενται Γαλλία και Τουρκία, αλλά ούτε και οι δηλώσεις Μακρόν κατά της ισλαμιστικής βίας, τις οποίες δεν μπορεί να απορρίψει κανένας λογικός άνθρωπος.

Η οργή του Ταγίπ Ερντογάν κατά του Εμανουέλ Μακρόν οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος ακύρωσε τη διακρατική συμφωνία Γαλλίας-Τουρκίας για την αποστολή Τούρκων ιμάμηδων.

«Ο Τούρκος πρόεδρος πρέπει να προσέξει τώρα να μην το παρατραβήξει διότι δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες το παράδειγμα της Γαλλίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ